fbpx
Сьогодні
18:56 24 Лип 2018

У форматі онлайн: Мін’юст пропонує новий спосіб перереєстрації місця проживання

Мін'юст ініціював проект перереєстрації зміни місця проживання у форматі онлайн.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, передає прес-служба Мін'юсту.

Зважаючи на те, що пропискою, як і видачею паспортів опікується МВС, для реалізації послуги онлайн-прописки працює спільна робоча група Мін'юсту, МВС, Держприкордонслужби та Міграційної служби, яка розробила низку законодавчих ініціатив.

"Їх немає в загальному доступі, ми плануємо їх презентувати, я думаю, на початку наступного політичного сезону, у вересні, спільно з Арсеном Аваковим", – сказав Петренко.

Міністр наголосив, що для цього потрібна низка технічних змін до законодавства. Крім того, існує технічний момент, який об'єктивно не дає швидко запустити цей сервіс у всій країні – відсутність єдиної бази даних або єдиного реєстру місця проживання громадян.

Павло Петренко: Законопроект про онлайн-перереєстрацію місця проживання може бути презентований вже у вересні. Наша…

Posted by Міністерство юстиції України on Tuesday, July 24, 2018

"Тому що цим опікується Міграційна служба з одного боку, і місцеві органи самоврядування – з іншого. І в кожному районі, в кожній області, в кожному місті ці бази різною мірою наповнені в електронному форматі. Найбільш "просунуті" – це Київ. Вони при створенні так званої програми картки киянина будували модель обліку жителів Києва більш-менш правильно. Там є інформація й про місце проживання, і про ті пільги, які може отримати житель Києва. Але є такі регіони, де все досі відбувається в паперовому вигляді", – пояснив Петренко.

Водночас вже з'явився так званий демографічний реєстр, куди вносять дані під час видачі ID-картки, тобто внутрішнього паспорту. Проте в цьому реєстрі наразі немає даних навіть про 50% громадян України. Реєстр містить дані тих, хто вперше отримує паспорт або хто втратив паспорт і отримав документ за новою процедурою.

"Ідея, яку ми відпрацювали в законопроекті: дати можливість здійснювати онлайн-перереєстрацію місця проживання тим, хто отримав ID-картку. Тому що їхні персональні дані вже є в одній базі даних, тобто в єдиному демографічному реєстрі. Ті хто, на жаль, мають паперовий паспорт, мають опцію: піти замінити паперовий паспорт на ID-картку і отримати додаткові сервіси, в тому числі, спрощений сервіс щодо зміни місця проживання. Або ж за старою процедурою подавати документи щодо зміни місця проживання, зберігши за собою паспорт старого зразка, тому що закон не обмежує строк дії цих паспортів. Наразі Мін'юст разом із МВС допрацьовує саме техніку імплементації відповідного закону", – сказав міністр.

Петренко зазначив, що після доопрацювання з МВС технічної складової законопроект і дорожня карта його імплементації будуть презентовані широкому загалу.

"Ми плануємо подати законопроект до парламенту – я переконаний, що в парламенті на таку ініціативу знайдеться 226 голосів – і ми передбачаємо можливість запуску пілотів по областях. Тобто, почнемо з Києва і можливо ще з якогось регіону та протягом розумного строку – до року – пропілотуємо цей сервіс у декількох регіонах. Якщо він працюватиме без збоїв, тоді будемо розповсюджувати на всю країну", – підсумував міністр.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: