fbpx
Сьогодні
14:25 24 Лип 2018

Чи корисно спати вдень: Супрун дала пояснення

Короткий денний сон чи дрімання 20-30 хвилин корисні для більшості людей – відновлюється концентрація уваги, продуктивність праці, покращується настрій.

Про це розповіла в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

«Сон удень допомагає відновити концентрацію уваги, продуктивність та здатність фокусуватися на роботі. Крім того, дрімання працює як антидепресант, покращує настрій та в цілому може надати заряд енергії як після повноцінного нічного сну. Утім, важливо, щоб такий відпочинок не був дуже тривалим – не довше однієї години. Найбільш оптимальна та корисна тривалість дрімання складає близько 20-30 хвилин», – написала Супрун.

Вона зауважила, що практика денного сну досить поширена в інших країнах: «У деяких компаніях та університетах навіть обладнані спеціальні кімнати для дрімання, де протягом дня кожен може відпочити».

Проте, додала вона, науковці наголошують, що денний сон має позитивні ефекти на організм за декількох умов.

Так, денний сон дасть позитивний ефект, якщо людина вночі спить повноцінно.

«Якщо у вас є порушення сну в нічний час, ваш організм компенсуватиме це тривалим денним сном. А це може бути шкідливим для здоров'я та негативно впливати на вашу продуктивність. Тобто якщо довго спати вдень, ви ризикуєте прокинутися з почуттям важкості та інертності, що може мати протилежний ефект на вашу працездатність», – пояснила в.о. міністра.

Тривале дрімання посеред дня може порушити ще й внутрішній годинник організму, викликавши своєрідний «збій», що може стати причиною появи неконтрольованого відчуття голоду, порушення сну та нестачі енергії.

Також варто бути уважним до свого організму, радить Супрун, бо постійне відчуття втоми та сонливості може бути індикатором наявності проблем зі здоров'ям.

«Бажання подрімати може викликатися стресом, безсонням, апное (задишкою) уві сні. Крім того, деякі дослідження пов'язують постійну втому і сонливість вдень з ризиком появи діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань та навіть збільшенням ризику смертності з усіх причин», – зазначила вона.

Для більшості людей денний сон корисний. Така практика досить поширена в інших країнах. У деяких компаніях та…

Posted by Уляна Супрун on Tuesday, July 24, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: