fbpx
Сьогодні
19:38 23 Лип 2018

Нелегальна оборудка: понад 100 українців потрапили за грати у Греції

Грецькі правоохоронні органи затримали сотні українських моряків через те, що їх змушували переправляти нелегальних мігрантів до Європи.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Дениіова.

"Українці заполонили грецькі тюрми. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили та загрозою смерті змушують переправляти через море "нелегалів" до Європи. Саме через це сотні українських моряків були затримані грецькими правоохоронними органами", – написала вона.

"На таку нелегальну роботу злочинні угрупування вербують українців, у яких виникають фінансові труднощі. Морякам обіцяють офіційне працевлаштування, роботу за контрактом. Дуже швидко, буквально через декілька місяців, вони опиняються у грецьких тюрмах… А хтось робить на цьому величезні гроші!", – пояснила Денісова.

За її словами, "у тюрмах порушуються права затриманих".

Українці заполонили грецькі тюрми. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а…

Posted by Людмила Денісова on Monday, July 23, 2018

"Перекладачі, що надаються нашим громадянам, не володіють на достатньому рівні українською чи російською мовами. Тобто повноцінно не надається правова допомога, тому що без належного перекладу затримані не можуть надати докази своєї невинуватості, поспілкуватися з адвокатом і дізнатися подробиці справи, в якій вони фігурують", – уточнила омбудсмен.

"Крім того, судом не враховуються пом'якшувальні обставини, не беруться до уваги свідчення моряків, а умови їх утримання не відповідають Мінімальним стандартним правилам поводження з в'язнями. Зокрема, за словами родичів моряків, вони перебувають у жахливих умовах та їм відмовляють у лікуванні" – додала вона.

За інформацією, яка є у Денісової, у тюрмах Греції наразі перебувають 161 українець. З них 112 осіб – за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів.

Омбудсмен нагадала, що Україна та Грецька Республіка приєдналися до Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, стаття 26 якої звільняє від покарання, якщо злочин вчинено під примусом.

"З огляду на це, закликаю до співпраці комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович та сподіваюсь, що разом нам вдасться повернути додому українських громадян", – заявила Денісова.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: