fbpx
Сьогодні
08:49 22 Лип 2018

Пенсійна реформа у Грузії: парламент країни запровадив накопичувальну систему

У суботу, 21 липня, парламент Грузії на позачерговому засіданні у третьому, остаточному читанні ухвалив законопроект "Про накопичувальну пенсію", який є частиною пенсійної реформи, що здійснюється в країні з метою вдосконалення наявної соціальної системи.

Згідно з новою пенсійною системою, для кожного жителя Грузії буде відкрито спеціальний пенсійний рахунок, на який по 2% від щомісячної зарплати будуть нараховувати держава, працівник і роботодавець, передає Інтерфакс-Україна.

Поширюватися ця система буде як на громадян Грузії, так і на іноземних громадян, які проживають у країні на постійній основі. До неї будуть підключені і самопрацевлаштовані особи.

За словами заступника глави Мінекономрозвитку Грузії Катерини Мікабадзе, накопичувальна пенсійна система дасть можливість громадянам створити заощадження прямо пропорціальні зарплаті, одержуваній протягом років, і передбачає високий коефіцієнт заміщення пенсії – до 50%.

"Цією реформою, у межах якої держава суттєво допоможе населенню країни у створенні заощаджень і, одночасно, сприятиме зростанню соціальної відповідальності, ми створюємо реальну основу для вирішення проблем, які існують з точки зору справедливості та ефективності", – заявила Мікабадзе.

Водночас вона зазначила, що завдяки впровадженню системи накопичувальної пенсії з'явиться додатковий фінансовий ресурс, який стане "потужним поштовхом для розвитку ринку капіталу".

"Це альтернативний довгостроковий ресурс, який дасть можливість бізнесу здійснювати нові продуктивні інвестиції, що, своєю чергою, слугуватиме створенню нових робочих місць і прискоренню економічного зростання", – додала заступник міністра.

У Грузії пенсійний вік для жінок визначено з 60 років, чоловіків – з 65 років. На сьогодні базова фіксована пенсія становить 180 ларі (приблизно $74) на місяць.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: