fbpx
Сьогодні
09:48 22 Лип 2018

Філарет: Вселенський патріарх зацікавлений, аби українська церква стала автокефальною

Якщо говорити відверто, то Вселенський патріарх зацікавлений, аби українська церква стала автокефальною.

Про це заявив очільник УПЦ КП Святійший Патріарх Філарет в інтерв'ю для "Лівий берег".

"Ви знаєте: за рахунок українських парафій московська церква має статус найбільшої в світовому православ'ї. Відтак – ставить питання про те, що оскільки вона є найбільша, то має бути першою. Після надання Томосу, від Москви відійде більше половини її українських парафій, відтак статус "найчисельнішої" буде втрачено, а разом з ним – претензії на першість. Не кажучи вже про те, що Константинополь на власному досвіді знає: з Москвою домовлятися небезпечно", – розповів він.

Філарет нагадав події на Криті, коли було домовлено – в тому числі з Москвою – провести Всеправославний собор, який готували 40 років, затвердити низку документів. Але Москва – уже після усіх узгоджень – відмовилась. Не тільки сама відмовилась, а підбурила Антіохійську, Болгарську і Грузинську церкви, розраховуючи таким чином зірвати проведення Собору. Незважаючи на всі ці обставини, Вселенський патріарх провів цей собор, але тепер добре розуміє, що з Москвою будь про що домовлятись небезпечно.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: