fbpx
Сьогодні
11:12 21 Лип 2018

Е-декларування для антикорупціонерів: 65 нардепів підтримали ініціативу громадськості подання до КСУ

20 липня народні депутати, представники коаліції громадських організацій "Реанімаційний Пакет Реформ" та "Коаліції на захист громадянського суспільства в Україні" передали на розгляд Конституційного Суду України текст конституційного подання щодо неконституційності електронного декларування для громадських активістів, яке за ініціативи громадськості підписали 65 народних депутатів.

Про це експерти повідомили під час круглого столу "Коли Конституційний Суд України скасує електронне декларування для активістів?".

"Декларування для громадських активістів порушує щонайменше три положення Конституції. По-перше, це суперечить принципу верховенства права в частині правової визначеності та легітимної мети. По-друге, вимога декларування – це пряме обмеження щодо свободи об'єднань у громадські організації, яку гарантує Основний Закон. По-третє, це втручання в особисте життя громадських активістів, які не є особами, вповноваженими на виконання функцій держави, а тому не повинні подавати декларації на рівні з чиновниками, суддями та прокурорами", – розповіла Юлія Кириченко, керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ.

Подання підтримали численні громадські організації, а також Уповноважений України з прав людини, яка направила до Конституційного Суду України своє подання щодо неконституційності цих положень.

За словами правозахисників, е-декларування для активістів нагадує авторитарних країн колишнього СРСР, таких як Росія і Казахстан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: