fbpx
Сьогодні
11:54 20 Лип 2018

Вчені розігнали наночастинки до рекордного мільярду обертів за секунду

Фізики зі США та Швейцарії встановили новий рекорд швидкості механічного обертання.

Дослідження було опубліковане в електронній бібліотеці ArXiv.org.

Вченим вдалося розігнати наночастинки кремнію у глибокому вакуумі до швидкості більше ніж мільярд оборотів в секунду.

Вважається, що випадкові флуктуації вакууму створюють віртуальні частинки, які викликають тертя вакууму і встановлюють обмеження щодо швидкості частинок, які обертають в ньому.

Дві групи вчених, які працюють незалежно один від одного, встановили, що якщо це обмеження і існує, то швидкість обертання повинна бути вище мільярда оборотів в хвилину.

Дослідники розкрутили нанометрові частинки кремнію в сітці з лазерних променів, опромінюючи їх світлом з круговою поляризацією.

В результаті експерименту вчені встановили, що це не тільки не максимальна швидкість обертання частинок в такому середовищі, але й недостатня швидкість для того, щоб відцентрова сила зруйнувала елементи.

Фізики уточнили, що аналогічний експеримент при кріогенних температурах дозволить поспостерігати за тертям вакууму, а швидкість обертання в мільярд оборотів в секунду, швидше за все, стане максимальною.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: