fbpx
Сьогодні
08:44 19 Лип 2018

Вellingcat показала відео-докази участі найманців "Вагнера" в битві за Дебальцеве

Приватна розвідувальна організація Вellingcat оприлюднила докази участі російських найманців з групи "Вагнера" у боях за Дебальцеве у 2015 році.

Про це, посилаючись на розслідування DFRLab, пише bellingcat на своєму сайті.

Нещодавно в мережі з'явилося відео, зняте взимку 2015 р, на якому видно, як бійці так званої "Приватної військової компанії Вагнера" їдуть в напрямку Дебальцевого, щоб взяти участь в боях. Відео було взято з флеш-диска, захопленого українськими військовими в якості "трофея".

При цьому початковий власник запису невідомий.

Відеозапис складається з десяти коротких кліпів, знятих в різний час взимку 2014-2015 рр.

На першому нічному записі видно, як по вулиці йде важка техніка, причому найманці "Вагнера" стверджують, що це "наші". Хоча на перший погляд місце зйомки нічного відео визначити неможливо, завдяки порівнянню знака пішохідного переходу і дерева, ледь видимих ​​на Яндекс.Панорами і на відео з реєстратора, вдалося визначити, що відео знято на заході Луганська.

Далі на нічному відео найманці "Вагнера" проїжджають повз модифікований бронеавтомобіль "Выстрел", який використовується виключно російськими прикордонниками. Машина має бортовий номер 211.

Як зазначив популярніший користувач Твіттера Loogunda, ця машина була неодноразово сфотографована в Україні під час боїв за Дебальцеве.

Той же "Выстрел" з номером 211 видно знову на іншому уривку, цього разу при світлі дня.
Loogunda встановив, що ці кадри зняті на шосе на північ від Краснодона і на захід від Суходольська і російсько-українського кордону.

Найбільш простою виявилася геолокація відео проїзду колони через Краснодон: чітко видно стелу з назвою міста.Нарешті, ближче до кінця відео, найманці "Вагнера" прибувають на місце, де знаходиться велика кількість важкої техніки, в тому числі великовантажні вантажівки "КамАЗ" і тягачі "МТ-ЛБ" з встановленими на них зенітними знаряддями.

В останніх кадрах відео найманці "Вагнера" відображені в бою, де їх підтримують машини "Выстрел" з колони під номерами 221, 223 і 232, причому номер останнього замазаний.

Згідно з даними користувача Твіттера @nvr_cry_wolf, кадри бою зняті в полі на північ від Дебальцевого. Euromaidan Press підтвердили геолокацію, порівнявши розташування лінії електропередачі і форму лісистій області.

Раніше з'ясувалося, що найманцями "Вагнера" в Луганській області керував офіцер ГРУ Олег Володимирович Іванніков "Андрій Іванович", який, за даними Bellingcat, причетний до краху літака рейсу MH17 на Донбасі в 2014 році.

Докази в Дебальцеве Докази в Дебальцеве Докази в Дебальцеве Докази в Дебальцеве Докази в Дебальцеве

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: