fbpx
Сьогодні
09:11 18 Лип 2018

Астрономи виявили 12 нових супутників Юпітера

Вчені виявили 12 раніше невідомих супутників, які обертаються навколо Юпітера, тепер у найбільшої планети Сонячної системи налічується 79 супутників.

Про це повідомляє Gizmodo.

Команда, очолювана астрономом Скоттом Шеппардом, вперше помітила нові небесні тіла, коли шукала виключно віддалені об'єкти на краю нашої Сонячної системи, за Плутоном, використовуючи 4-метровий телескоп Бланко в Міжамериканській обсерваторії Серро Тололо в Чилі.

Після відстеження орбіт цих об'єктів протягом року вчені змогли підтвердити, що це саме супутники Юпітера.

Два з недавно виявлених супутників обертаються навколо Юпітера в тому ж напрямку, в якому обертається планета. Вони, як вважають, є шматками більшого місяця, який давно зруйнований зіткненням.

Сім інших супутників обертаються трохи далі від Юпітера, і в протилежному напрямку, тобто є ретроградними. У цьому більш віддаленому регіоні є безліч інших ретроградних супутників, які потрапляють в три окремі групи з подібними орбітами.

Дослідники вважають, що ці три групи були колись трьома великими супутниками, які також були розбиті зіткненнями.

Ці дев'ять супутників поки залишаються безіменними. А ось десятий вже отримав від Шеппарда і його команди ім'я Valetudo, в честь правнучки Юпітера, римської богині здоров'я і гігієни.

Цей супутник обертається по тому ж загальному шляху, що і всі ретроградні супутники, але в протилежному напрямку. Скотт Шеппард зазначає, що це може бути залишок якогось випадкового об'єкта в Сонячній системі.

Проте, існує високий ризик того, що Valetudo зіткнеться з іншим небесним тілом і припинить своє існування. Шеппард порівнює цей супутник з машиною, яка їде по зустрічній смузі.

"Це просто показує, наскільки хаотична була наша Сонячна система в минулому. Ці зовнішні супутники Юпітера – це залишки хаосу. Причина, по якій ці об'єкти тільки зараз відкриваються, полягає в тому, що за останні десять років технологія телескопів різко покращилася", – сказав Шеппард.

Відкриття нових супутників могли б допомогти більше дізнатися про історію Юпітера та інших газових гігантів, тому що супутники часто є "вікнами" в той час, коли сформувалася планета. Розуміння відносин супутника і планети може бути особливо корисно для вивчення інших сонячних систем і екзопланет.

Юпітер

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: