fbpx
Сьогодні
22:54 17 Лип 2018

Російський мільярдер фінансував протести проти перейменування Македонії

Фото dw.com

Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) стверджує, що російський мільярдер Іван Саввіді фінансував демонстрації противників перейменування Македонії.

Журналісти-розслідувачі дізналися, що росіянин, який проживає в Греції, перерахував македонським активістам і організаціям, що виступають проти зміни назви країни, щонайменше 300 тисяч євро.

За даними OCCRP, гроші були виплачені македонським політикам з різних партій, членам недавно заснованих радикальних націоналістичних організацій і футбольним хуліганам з клубу Вардар, які брали участь в недавніх заворушеннях в Скоп'є. Один із затриманих під час акції протесту хуліганів підтвердив журналістам, що його група отримала готівку від Саввіді.

Іван Саввіді, також відомий як Саввідіс, є одним з найбагатших бізнесменів Росії. Його статок, за попередніми даними, оцінюється в два мільярди доларів. Після переїзду в Грецію в середині 2000-х років він придбав грецький футбольний клуб ПАОК і низку ЗМІ.

Нагадаємо, що в червні Македонія і Греція підписали історичну угоду, згідно з якою Македонія змінить свою назву на Північну Македонію. Натомість Афіни розблокували переговори щодо приєднання Македонії до НАТО і до Європейського Союзу. На липневому саміті в Брюсселі лідери країн-членів НАТО офіційно запросили Македонію почати переговори про членство в Північноатлантичному альянсі.

Москва виступає проти розширення НАТО і використовує різні форми впливу, щоб не допустити приєднання східноєвропейських країн до Альянсу.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: