fbpx
Сьогодні
Відео 17:46 15 Лип 2018

13 швидкостей та відсутність ланцюга: у Данії розробили сенсаційний велосипед

Данська компанія CeramicSpeed, що випускає підшипники та велосипедні запчастини, на виставці Eurobike 2018 представила робочий концепт велосипеда зі швидкісною трансмісією Driven, яка не має ланцюга.

Розробники стверджують, що ефективність нової трансмісії становить 99 відсотків, повідомляється на сайті компанії.

Нова трансмісія являє собою різновид вальної велосипедної трансмісії та передбачає можливість перемикання швидкостей. Тягова та тяжна «зірки» виконані у вигляді дисків з зачепами на одній з площин, рівномірно розподіленими по колу. Тягова має одне кільце з виступів, але може мати й кілька. Тяжна «зірка» оснащена 13 кільцями з виступів.

CeramicSpeed

Тяговий та тяжний диски пов'язані валом. У передній частині вал оснащений диском з підшипниками на краю, які своїми зовнішніми кільцями входять в пази між зачепами тягового диска. У задній частині вала встановлено такий же диск. Він може переміщатися по осі вала вперед і назад. Завдяки цьому він може входить в зачеплення з різними кільцями на тяжному диску, завдяки чому і змінюється передавальне число аналогічно звичайній ланцюгової велосипедної трансмісії.

Розробник запевняє, що трансмісія розрахована на передачу потужності понад тисячу ватів. Для порівняння, під час звичайної гонки середня потужність, що розвивається велоперегонником становить близько 250 ватів.

Трансмісія Driven проходить початковий етап випробувань. Як вона буде працювати під час дощу і при забрудненні, чи буде витримувати перепади навантаження, наразі невідомо. Ймовірно, обслуговування та ремонт трансмісії будуть досить складними й дорогими через необхідність промивати або навіть міняти радіальні підшипники.

CeramicSpeed

Представлений велосипед з новою трансмісією аеродинамічний. За конструкцією рами та формою керма можна припустити, що він призначений для змагань з роздільними стартами, тобто розрахований на напівпрофесійний і професійний рівень використання.

Утім в офіційних гонках велосипед з трансмісією Driven використовувати, імовірно, заборонять. Адже зачепи тяжної «зірки» можуть стати серйозною загрозою для велосипедистів під час аварії — під час обертання вона фактично перетворюється в м'ясорубку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: