fbpx
Сьогодні
Погляд 11:02 14 Лип 2018

Що відбувається на КПВВ "Майорське"

Для розвінчання міфів і чуток, які за останній час розповзаються в соцмережах, про те, що ж відбувається в Горлівці і чому на КПВВ миють машини спецзасобами, а люди часто скаржаться на поганий стан здоров'я або ж втрачають свідомості прямо на пунктах пропуску і не тільки, ми вирішили особисто поїхати на один з КПВВ і дізнатися все з перших вуст.

Ми прибули на КПВВ «Майорське», де за останній час збільшилася кількість випадків погіршення самопочуття людей, які прибувають з окупованої території.

Чому люди втрачають свідомості, і яка в цьому причина? Зазвичай втрата свідомості в місцях скупчення людей і при відповідних обставинах таких як: спека, втома, вік, громадський транспорт, досить звичайна ситуація. Однак різке збільшення подібних випадків наштовхує на певні питання. В мережі Інтернет останнім часом часто зустрічаються матеріали, які свідчать про екологічні проблеми в Горлівці з можливим затопленням шахт і попаданням хімічних відходів в ґрунтові води.

Люди, які перетинають КПВВ неохоче спілкуються щодо цієї проблеми, а деякі відверто говорять, що будь-які коментарі можуть нести загрозу для їхнього життя і життів їхніх близьких. Що примітно, жоден з тих, з ким нам вдалося поспілкуватися не спростував існування екологічних проблем в Горлівці і на її околицях. Люди дійсно налякані.

На окрему увагу заслуговують військові, які стоять на КПВВ. Нам вдалося поспілкуватися з деякими військовослужбовцями КПВВ «Майорське». Так, представник МНС України на прохання прокоментувати причини поганого самопочуття людей, що їдуть з окупованої території відповів, що лікарі списують такий стан на спеку або на неякісних продуктів. Також на питання «Чи ведеться статистика про збільшення випадків погіршення стану людей?» він погодився з тим, що останнім часом випадки почастішали, але статистики як такої ніхто не веде, на КПВВ постійно чергує бригада медиків, які надають допомогу в таких ситуаціях. На питання про те, що симптоми схожі на отруєння МНСник знову ж все списав на спеку та неякісні продукти з того боку.

Розмова з представником Держприкордонслужби України, який пропускає і перевіряє машини не прояснила ситуації, але він повідав нам, що люди з Горлівки і Єнакієвого скаржаться на низьку якість води, а також розповідають про можливий витік в ґрунтові води хімікатів з підземних сховищ. Але знову ж прикордонник стверджував, що це всього лише, нібито чутки. Так як нам не вдалося поспілкуватися з людьми, які перевіряють машини дозиметром і миють їх спецзасобом, ми запитали причини їх знаходження і роботи на КПВВ у прикордонника, на що він відповів, що з ними вони не співпрацюють, і можливо дана служба знаходиться на КПВВ з -за чутки про витік хімікатів в Горлівці, а перевіряють і миють машини, щоб в подальшому попередити загострення ситуації.

Представник ДФСУ теж нічого нового не розповів, але повідав про випадок, коли молода дівчина потерла свідомість і у неї пішла кров носом, і її довгий час не могли привести до тями.

На жаль, за якими ознаками відбирають машини, які отримують безкоштовне миття, ніхто так і не сказав. Всі відповіді зводилися до якихось навчань. На жаль сумнівів, дуже багато. Ми і далі будемо продовжувати наше розслідування, щоб прояснити ситуацію, що насправді відбувається по той бік барикад.

Сергій Палков

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: