fbpx
Сьогодні
12:58 09 Лип 2018

Голова КСУ: в Україні немає необхідності приймати нову Конституцію

В Україні немає необхідності приймати нову Конституцію, але потрібно навчитися жити за нею.

Про це заявив голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук, повідомляє UATV.

"За радянських часів Конституція було формальним атрибутом держави. Змінилося багато, особливо під час Революції Гідності. Революція – це спроба витиснути з себе раба. На Майдані українці показали, що вони політична нація. Вони об'єднані навколо ідеї вільної незалежної України. І свобода – це не тільки стан суспільства чи держави, а ще й права людини. Це повинна забезпечувати Конституція. Я не вважаю, що нам потрібно приймати нову Конституцію, нам потрібно навчитися за нею жити. Вона – інструмент обмеження влади держави, інструмент проти узурпації. Абсолютна більшість українського народу вважає, що наш шлях – це шлях країн розвиненої демократії, там, де є верховенство права, економічна стабільність, а НАТО – захист нашої безпеки в умовах війни з Росією", – заявив очільник Конституційного суду.

За його словами, в умовах українсько-російської війни можуть бути змінені деякі норми.

"Наприклад, заборона пропагандистських російських каналів. У мирний час питання конституційності виникає відразу, але коли російські канали є інструментом гібридної війни і приносять смерть – а це був очевидний зв'язок – то, ймовірно, що цей момент є конституційною річчю. Тому що Конституція не інструмент розвалу держави, а навпаки – захист її", – вважає Станіслав Шевчук.

Він також висловив думку про те, що суддям ще треба буде відновити довіру українців до інституції.

"Ми на початку шляху, нам потрібно розвиватися й відновлювати довіру до судової системи. Минулого року Конституційний суд ухвалив три рішення – це дуже мало. Після мого обрання (за чотири місяці) – сім. Це не дуже багато, але вже краще", – каже голова Конституційного суду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: