fbpx
Сьогодні
Офіційно 18:36 07 Лип 2018

Мінінформполітики звернулися до Facebook через пропаганду "ДЛНР" та посаду росіянки

Фото Reuters

Міністерство інформаційної політики України звернуло увагу керівництва Facebook на те, що бойовики "ЛНР" і "ДНР" використовують цю соцмережу для своєї пропаганди, тоді як деякі українські користувачі блокуються.

При цьому у Мінінформі виявили, що за реалізацію політики Facebook на теренах Росії, України та інших країн СНД відповідає громадянка Росії Уляна Зініна.

Про це виконувач обов'язків міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін написав на своїй сторінці у Facebook українською та англійською мовами.

"Днями Міністерство інформаційної політики України направило до компанії Фейсбук черговий офіційний запит стосовно підтримки компанією терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР", яких визнали такими українські державні органи", – зазначив він.

Золотухін нагадав, що внутрішня політики Фейсбука передбачає видалення сторінок та профайлів, які своїм контентом підтримують тероризм. А представники "ЛНР" і "ДНР" із 2014 року збили літака МН-17, обстрілювали мирних мешканців Маріуполя, Краматорська, Авдіївки, Волновахи, організовували теракти в Харкові, Одесі і Києві.

Також Мінінформ у листі вказав на неприпустимість обмеження свободи слова українських користувачів, сторінки яких блокують через нібито порушення правил спільноти.

Золотухін наголосив, що ще в лютому-березні 2018 року Україна спрямувала партнерам із Фейсбук інформацію про сумнівні факти блокування українських користувачів.

"На жаль, блокування продовжуються до цього часу, а на відкриті листи користувачів адміністрація соцмережі не реагує", – повідомив він.

"Нещодавно, у відповідь на черговий запит від міністерства, з поштової скриньки Габріелли Чех надійшла автоматична відповідь про її відсутність в офісі та рекомендація звертатися з питань, що стосуються Росії, України та країн СНД, до її колеги Уляни Зініної", – зазначив  Золотухін.

За даними Мінінформу, Уляна Вікторівна Зініна обіймає посаду Head of Public Policy у Facebook та відповідає в компанії за реалізацію політики соціальної мережі на теренах Росії, України та країн СНД, а іноді на конференціях її "титрують як "директор зі взаємодії з органами державної влади Росії".

Золотухін наводить сторінки біографії Зініної: з 2004 до 2006 року була головним спеціалістом Департаменту правового забезпечення Міністерства інформаційних технологій та зв'язку РФ: із 2006 до 2009 року – юрисконсультом у Координаційному центрі національного домену RU: потім працювала у Яндекс: з 2012-го до 2017 року була директором по корпоративним питанням в компанії Microsoft Russia.

У 2018 році Зініна отримала посаду Head of Public Policy у варшавському офісі Facebook.

Зініна

На думку Золотухіна, вона все ще може формально входити до різних робочих груп виконавчих та законодавчих органів Росії як позаштатний радник.

"Зокрема, у відкритих джерелах є дані про її приналежність до комісії по інформаційній безпеці та кіберзлочинності РФ, комісії хостинг-провайдерів та реєстраторів тощо", – зазначає він і додає, що Зініна брала участь у підготовці декількох федеральних законів.

При цьому Уляна Вікторівна опікується питаннями безпеки та приватності на Facebook, про що свідчать її доповіді на різних російських та європейських майданчиках.

Золотухін зазначив, що Мінінформ має позитивний досвід співпраці з Facebook. Зокрема, вони верифікували близько 40 сторінок державних органів України та високопосадовців.

"Розуміючи, що зараз компанія стикнулася з серйозними викликами, зумовленими останніми скандалами (як, наприклад, з Cambridge Analityca), ми все ж віримо в те, що можемо знайти спільні рішення та врятувати від деструктивного впливу російської сторони найбільший в світі винахід розвитку демократії – соціальну платформу Фейсбук", – заявив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: