fbpx
Сьогодні
15:06 06 Лип 2018

Китайські спецслужби намагалися завербувати німецького депутата, - ЗМІ

Напередодні проведення в Берліні засідання німецько-китайської комісії зі співробітництва надбання громадськості стала шпигунська історія.

Про неї пише Sueddeutsche Zeitung.

"Китай став агресивнішим в політичному шпигунстві, глава відомства із захисту конституції (контррозвідки) Массен попереджає про "широку спробу інфільтрації, особливо в парламенти, міністерства", – йдеться у статті.

Видання розповідає про конкретний випадок, коли Джейсон Ван влітку 2016 року кілька разів входив в контакт з парламентарієм Бундестагу від консервативного блоку.

Спочатку мова йшла про прості консультації за 30 тис. євро в якості "початкової ціни", далі, однак, мова пішла вже про відомості внутрішнього характеру, при цьому китайський парламентер виявився на рідкість обізнаним про особисте життя німецького депутата.

Кінець наростаючим контактам поклали німецькі спецслужби, які зацікавилися листуванням.

В іншому випадку помічник одного з депутатів був (або була) підданий тиску і отримав 10 тис. євро за певну інформацію. Контакт також було встановлено паном Ваном.

За "Джейсоном Ваном" ховалося, як з'ясувалося, Міністерство безпеки КНР. Відомство використовує не менш як 500 вигаданих профілів в мережі Linkedin, вважають у відомстві Массена.

Контррозвідка Німеччини закликає службовців бути пильними під час візитів в КНР, а також при спробі налагодження контакту невідомих китайських "підприємців".

У понеділок в Берліні пройде 5 засідання міжурядової комісії, в якому візьмуть участь канцлер ФРН Ангела Меркель і прем'єр Держради Лі Кецян, а також більше десятка міністрів з обох сторін.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: