fbpx
Сьогодні
16:26 04 Лип 2018

Уран має "лежачу" орбіту через зіткнення з протопланетою більшою за Землю

Незвичайний нахил орбіти Урана пояснюється його зіткнення з гігантською протопланетою, яка в 2 рази більша за Землю, багато років тому.

Про це розповіли дослідники з Даремського університету, яке опублікували в журналі The Astrophysical Journal.

Так, Уран серед всіх планет Сонячної системи має найдивнішу орбіту – він фактично лежить на боці. Крім того, ця  планета є найхолоднішою у системі, хоча знаходиться до Сонця ближче Нептуна.

"Уран лежить на боці, і вісь його обертання нахилена практично під прямим кутом до осей інших планет в Сонячній системі. Практично з повною упевненістю можна сказати, що це наслідок гігантського зіткнення", – розповів керівник дослідження доктор Джейкоб Кегеррейс.

Проте, наразі дуже мало відомо про те, як саме це сталося насправді, і як ще таке катастрофічне подія вплинула на планету

Вчені змоделювали понад 50 різних сценаріїв зіткнення, які показали подальші події на планеті. Основною версією стало зіткнення ще молодого Урана з крижаним об'єктом, який масою перевищує Землю в два рази.

При цьому, зіткнення було лобовим – протопланета тільки боком зачепила Уран, прискоривши його обертання. Крім того, кільця і ​​супутники Урана могли відколотися під час зіткнення.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: