fbpx
Сьогодні
12:31 04 Лип 2018

Новінський їздив до Константинополя, аби завадити автокефалії, - ЗМІ

Делегація з декількох митрополитів УПЦ МП разом із нардепом від "Опоблоку" Вадимом Новінським відвідала Константинополь, щоб відмовити патріарха Варфоломія від надання автокефалії для української церкви.

Як повідомляє Liga.net, цей візит відбувся ще 23 червня, але не був успішним.

Крім Новінського до патріарха Варфоломія їздили митрополити донецький і маріупольський Іларіон, кам'янець-подільський і городоцький Феодор, бориспільський і броварський Антоній.

Одеська єпархія виклала в YouTube відео зустрічі в резиденції Варфоломія.

Після цього патріарх Варфоломій заявив, що Україну церковно Росії не віддавали, а приєднання Київської митрополії до Москви відбулося всупереч канонам.

"Наш престол не визнав відділення Київської митрополії і залежних від неї православних церков Литви і Польщі і приєднання їх до московської церкви", – сказав він.

"Ми бажаємо, як мати-церква, відновлення єдності в Україні розділеного церковного тіла – десятків мільйонів вірян", – зазначив Варфоломій.

У церковних колах вважають, що автокефалія Українській православній церкві може бути надана за прикладом і в формулюваннях томосу для Польщі в 1924 році.

Крім того, за даними видання, в УПЦ МП збирали підписи архієреїв "на порожніх аркушах" і обманом, щоб висловитися проти автокефалії української церкви.

Також заява Варфоломія може бути реакцією на заяву ієрарха МП Іларіона про те, що надання українській церкві автокефалії може призвести до кровопролиття.

На 9 липня заплановано візит делегації Константинополя до Москви для обговорення українського питання.

"Очевидно, патріарх вирішив довести в публічному просторі незмінність своєї позиції у відповідь на ці події і різкі заяви, які лунали з боку МП", – кажуть у КП.

У Київському патріархаті налаштовані на те, що Томос для України буде надано.

Найближчі дати синоду призначені на 10-11 липня. Припускають, що остаточне рішення по Томосу буде прийнято в серпні чи у вересні.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: