fbpx
Сьогодні
09:11 04 Лип 2018

Через роботизацію більшість людей будуть мало заробляти і втратять соцгарантії, - дослідження

Соціологи Центру глобального розвитку з Вашингтону опублікували дослідження щодо наслідків масової роботизації.

Про це пише The Verge.

В рамках цього дослідження відомі економісти Лукас Шлоглі і Енді Самнер заявили, що людство не готове до наслідків автоматизації праці.

Ймовірно, загальна автоматизація праці на ринках, що розвиваються не знищить повністю робочі місця, але призведе до стагнації зарплат і до сильної поляризації праці.

Більшість людей не втратить свої робочі місця, проте середній ціновий сегмент буде зайнятий роботами, тому більшість людей будуть отримувати тільки маленькі зарплати, при цьому такі співробітники не зможуть розраховувати на оплачувану відпустку та інші соціальні поблажки.

Інша група робітників, яких не торкнеться автоматизація – це висококваліфіковані фахівці з великою зарплатою.

Автоматизація зменшить соціальні гарантії, а рівень підтримки влади знизиться у декілька разів.

Економісти пропонують кілька варіантів зниження таких наслідків автоматизації. Серед них – введення податків на товари, створені роботами, або збір податків на роботів, законодавче утруднення автоматизації.

При цьому таке рішення не призначене для відкритих економік – в цьому випадку покупці будуть шукати аналогічний товар в сусідніх країнах, де немає цієї доданої вартості.

Подолати наслідки автоматизації може і підвищення кваліфікації співробітників, робочих місць яким загрожують роботи, а також виплати допомоги тим, кого звільнили через роботів.

Експерти відзначають, що при автоматизації процесів не вийде ввести безумовний базовий дохід, оскільки в країні не буде такої кількості високооплачуваних робочих місць, дохід яких можна перерозподіляти на всіх.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: