fbpx
Сьогодні
12:04 03 Лип 2018

Супрун розповіла навіщо потрібні сімейні лікарі і чим вони кращі звичайних

В.о. міністра охорони здоров'я розповіла, які переваги має сімейний лікар перед звичайним спеціалізованим медиком.

Про це вона написала на Facebook.

"Через те, що в Україні довгий час не було культури взаємовідносин між пацієнтами та своїми сімейними лікарями, існує міф, що краще звертатися до вузьких спеціалістів за потреби, а лікарі загальної практики не потрібні", – пише Супрун.

І далі вона наводить слова  сімейного лікаря Ігоря Заставного, який вирішив зруйнувати ці міфи.

"Найважливішим моментом є не спеціалізація, а рівень довіри між лікарем і пацієнтом. Доволі часто трапляється – люди думають, що їм краще йти до вузьких спеціалістів, натомість дуже часто повертаються до свого сімейного лікаря в кінцевому результаті", – пояснює спеціаліст.

Наприклад, пацієнт, який скаржиться на дискомфорт в ділянці серця, іде до кардіолога. Для цього він чекає на запис кілька днів, а потім ще чекає в черзі 2 години.

Кардіолог оглядає його і скеровує на ЕКГ і до невропатолога. В черзі на обстеження він проводить ще годину, до невропатолога потрапляє через тиждень.

Потім знову чекає в черзі до кардіолога, щоб доктор сказав йому, що це не кардіологічна патологія.

Щоб з'ясувати це пацієнт витратив власний час, час фахівців, а найгірше – не розпочав справді необхідне лікування.

"Значно простіше, коли людина йде до свого лікаря із надання первинної медичної допомоги, якому довіряє і знає, що якщо він не здатен буде вирішити проблему, то точно знає – хто здатен", – пише він.

За його словами, сімейний лікар – це такий собі менеджер людини у системі охорони здоров'я, який допоможе людині зрозуміти чим вона хвора, до якого їй лікаря йти і чи потрібно це взагалі.

"Дослідження свідчать, що люди справді живуть довше і здоровіше, якщо мають свого лікаря. Коли людина регулярно ходить до одного й того самого фахівця – між ними виникає довіра. А це допомагає пацієнту більш відкрито розповідати про свої проблеми, вчасно приходити на всі профілактичні огляди, сумлінно дотримуватися рекомендацій. Лікар у свою чергу краще розуміє потреби пацієнта та може призначити найбільш оптимальну профілактику та лікування", – підсумовує Супрун.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: