fbpx
Сьогодні
Фото, відео 18:49 02 Лип 2018

Вперше в історії: європейські астрономи сфотографували планету на етапі її народження

Європейські астрономи вперше в історії сфотографували планету на етапі формування в протопланетному диску, що оточує молоду зірку.

Про це йдеться на сайті ESО. Результати спостережень опубліковані в журналі Astronomy & Astrophysics.

На знімку планета PDS 70b прокладає собі шлях через диск матерії, що оточує молоду зірку PDS 70 в сузір'ї Кентавра в 370 світлових роках від Землі.

Довідка:

Протопланетний диск або проплід (англ. proplyd, protoplanetary disk) — диск щільного газу, що обертається навколо молодої, нещодавно сформованої протозірки, з якого згодом утворюються планети.

Темна пляма в центрі цього знімка – це "штучний Місяць", маска, якою астрономи користуються, щоб блокувати випромінювання зірки і побачити об'єкти в її околицях.

Навколо темної плями, за якою ховається зірка PDS 70 , знаходиться  протопланетний диск – розпечена матерія, з якої формується планета PDS 70b, яку на знімку видно як яскраву пляма справа.

Відстань від зірки до планети вчені оцінили в три мільярди кілометрів – приблизно як від Сонця до Урана. Незважаючи на велику відстань до зірки, температура на поверхні планети дуже висока – близько 1000 ° C; це більше, ніж на будь-який з планет Сонячної системи.

планета

PDS 70b – газовий гігант з масою в кілька мас Юпітера. Аналіз випромінювання "новонародженої"  планети дозволив зробити висновки про її атмосферу: мабуть, вона досить щільна і заповнена краплями рідини або пилом.

планета

Досі не вдавалося спостерігати формування планети; названий ряд зірок-кандидатів, в дисках навколо яких знаходили щільні скупчення речовини, але тільки про PDS 70b астрономи впевнено говорять як про планету на ранніх етапах формування; інші кандидати вимагають подальшого вивчення і можуть виявитися невеликими аномаліями розподілу речовини диска.

Підтвердити існування "новонародженої" планети і сфотографувати її вченим вдалося завдяки інструменту SPHERE –  великого телескопа Європейської Південної обсерваторії в Чилі, спеціально призначеного для спостережень за екзопланетами.

планета

Інструмент SPHERE блокує яскраве світло зірок, його алгоритми і оптика оптимізовані таким чином, щоб вловлювати слабке світло, фільтрувати шуми і давати максимально контрастне зображення того, що відбувається в безпосередній близькості від зірок.

Коли SPHERE знаходиться в режимі спостереження, він фотографує зірку протягом декількох годин, а потім його алгоритми відбраковують сигнал, що має нерухоме джерело (випромінювання зірки), і зберігають сигнал, джерело якого переміщається – випромінювання об'єктів на орбіті, в тому числі екзопланет.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: