fbpx
Сьогодні
13:40 01 Лип 2018

Запит у суспільстві на створення автокефалії сьогодні обмежений, - експерт

Результати опитування, здійсненого спільно Фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова, свідчать, що створення в Україні автокефальної помісної православної церкви підтримує кожен третій українець (31%), а не підтримує – кожен п'ятий (20%). Решті ж населення або байдуже –35%, або вони не мають певної відповіді на це питання – 14%.

Про це розповів старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, експерт "Демініціатив" Максим Паращевін.

На думку експерта, цифри свідчать, що запит у суспільстві на створення автокефалії сьогодні обмежений. Тому в цьому питанні треба бути пильним, – застерігає він, – і зважати, чого більше – загрози чи користі – несуть ці ініціативи для суспільства.

"Питання створення такої церкви доволі контроверсійне, адже це не просто – створимо таку церкву чи ні. А є частина населення, яка узагалі цього не приймає. І з точку зору державної політики, на цю частину населення, на невдоволених, треба звернути навіть більшу увагу", – зауважує Паращевін.

Серед невдоволених у ставленні до автокефалії вирізняється група вірян Московського патріархату. Велика частина їх розглядає нинішню ситуацію як дискримінаційну. І хоч насправді вона такою не є, але це внесе додаткову лінію напруги, пояснює експерт, і може становити одну із загроз для єдності суспільства. А що в основу створення єдиної помісної церкви закладено ідею єднання держави, то й формувати таку політику на питанні, яке на разі є роз'єднувальним, експерт не радить.

Не додасть ця ініціатива й додаткових електоральних преференцій українців у разі її втілення, вважає Максим Паращевін. По-перше, невисокий рівень запиту в суспільстві на цю ініціативу, а по-друге, наявний низький рівень довіри до політичних інститутів. Відповідно, дії влади не викликатимуть думок у людей, що вона робить щось корисне.

"До того ж держава переважно не вважається населенням тим гравцем, який має цим займатися. Активну участь держави у цьому процесі бажали б лише 15%", – підсумував експерт, додавши, що коли держава починає здійснювати певну активність, спрямовану на зміни в релігійному полі, то це суперечить моделі про невтручання держави у церковні справи.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: