fbpx
Сьогодні
11:33 01 Лип 2018

Люди – головний ресурс громади. У Києві відбувся масштабний тренінг з соціальної анімації

21-23 червня у Києві в рамках проекту "Участь через залучення" відбувся тренінг "Анімація громадської діяльності" від Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ).

Які інструменти участі доступні, до чого можливо прикладати свої зусилля, і хто що конкретно може робити – на ці запитання активісти з регіонів отримали відповіді сповна.

З орієнтацією на модульний характер, учасники вивчали ключові теоретичні та практичні аспекти із соціальної анімації, шляхи ефективної комунікації в громадах, розвиток діяльності Центрів місцевої активності при закладах культури і не тільки. Зрозуміло, що усталена практика поведінки – "кланятися" – може заважати розвитку різних активностей та справжньої участі. Тому було зроблено акцент на очевидному, а саме – що люди є головним ресурсом громади, які можуть і повинні нести зміни в них.

Розглядаючи можливості, підходи соціального аніматора, було обговорено, що він є не тим "затєйніком", що додає веселості народу, і не місцевим блазнем, а саме натхненником змін, який актуалізує незручні теми, ситуації, ініціює їх осмислення та проговорення. Для втілення цього треба працювати не за вказівкою, не чекати її від "вищих" структур, не розважати їх на традиційних "святах" по затвердженому сценарію. Бо важливо те, «в якому напрямку рухаємось, а не де знаходимось". Як приклад переосмислення був згаданий сюжет фільму "Веселий солдат" Віктора Астаф'єва, щоб замислитись над ідеями "веселості" і "пафосності" того, що відбувається навколо Дня Перемоги. Були наведені прийоми, як формулювати актуальні теми, не очікуючи "узгодження", а вивчати потреби місцевих громад і показувати шлях змін. Також, учасники розглядали підходи задля пошуку консенсусу з болючих питань в громаді, створювалися умови для опрацювання навичок ефективної комунікації, формуванню рівня довіри й самопрезентації.

Отже, "участь через залучення" для кожного можна було би сформулювати словами економіста Павла Шеремети: "Нічого не очікуй, нікого не звинувачуй, зроби щось". А якщо до цього додати прагнення, залучити та навернути до активної меншості хоча би одну людину та об'єднатися ще з двома не байдужими, то зміни будуть "лізти в очи".

Проект "Участь через залучення" реалізується Інститутом соціокультурного менеджменту в межах "Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USIAD) та здійснюється Pact в Україні.

Фьодор Руденко, для "Рубрики". Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: