fbpx
Сьогодні
18:51 29 Чер 2018

Несподіваний результат: вчені перерахували реальну площу річок на Землі

Геологи Університету Північної Кароліни оприлюднили нову оцінку загальної площі поверхні річок і річкових потоків земного суходолу, який не включає за винятком територій, вкритих льодовиками).

За новими даними вона становить 773 тисяч квадратних кілометрів, що майже у півтора рази більше попередніх оцінок.

Про це йдеться у статті вчених Джорджа Аллена і Тамліна Павельски, опублікованій у журналі Science.

Нові дані вчені отримали завдяки знімкам супутника NASA Landsat. Спеціальний алгоритм дозволив оцінити кількість річкової поверхні на тисячах знімків та об'єднати ці результати. Це і дало нову оцінку у 773000 (± 79000) кілометрів, що на 44% вище попередньої.

Донедавна побутувала думка, що річки та водні потоки суходолу слугують транспортними коридорами розчинених в них сполук вуглецю, які прямують в океан, відтак вважалося, що вони відіграють вторинну роль у кліматі.

Однак нові дослідження свідчать, що річки та водні потоки також віддають парникові гази в атмосферу, відчутно сприяючи глобальному потеплінню. Зокрема йдеться про метан, оксид азоту та інші леткі сполуки, які потрапляють у річки зі стічними водами. Згодом вони випаровуються з поверхні річок, тому від їх площі залежить і їх загальний вплив на кліматичні процеси.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: