fbpx
Сьогодні
11:25 27 Чер 2018

В Україні 346 тисяч людей вживають ін'єкційні наркотики, більшість з них - молодь

В Україні 346 тисяч людей вживають наркотики шляхом ін'єкцій, серед них – переважно молоді та працездатні люди.

Про це повідомила начальник сектору замісної підтримувальної терапії державної установи "Центр громадського здоров'я МОЗ України" Ірина Іванчук, передає Укрінформ.

"На сьогоднішній день, за оціночним даними, в Україні налічується 346 тисяч осіб, які вживають наркотичні речовини ін'єкційно – це опіоїди або стимулятори. Переважно це молоді люди працездатного віку, і більшість з них вже має синдром залежності від цих речовин", – сказала вона.

Вона додав, що протягом останніх років в Україні відбувається зміна "наркосцени" – з'являються нові наркотики, які не потребують шприців для вживання, тому кількість осіб, які вживають наркотичні речовини неін'єкційним шляхом, наразі невідома.

Як власне невідома і загальна кількість людей, які вживають наркотики в Україні.

Іванчук зазначила, що вживання наркотиків пов'язане з поширенням захворюваності на ВІЛ/СНІД, гепатити В і С та інфекцій, що передаються статевим шляхом. У цьому випадку зв'язок зумовлений використанням нестерильних інструментів при ін'єкціному вживанні, а також небезпечними сексуальними практиками, які поширені у наркозалежної молоді. Зокрема вживання нароктиків під час сексу.

За словами Іванчук, для попередження таких прикрих випадків необхідно забезпечити доступ до програм профілактики, доступ молоді до презервативів, діагностику ВІЛ та лікування, яке довело свою ефективність.

Як зазначила на брифінгу психолог Київської міської наркологічної клінічної лікарні "Соціотерапія" Оксана Придатко, вживання наркотиків має і соціально-психологічні наслідки.

"Суттєво порушуються функції, які потрібні для навчання молодої люди. Виникають ситуації, коли батьки забирають дітей з учбових закладів чи переводять їх до простіших, щоб дитина могла завершити освіту. Коли дитина починає вживати такі наркотичні засобі, як амфетаміни, марихуану чи солі, дитині важко вчитися", – сказала Придатко.

Психолог наголосила, що батьки повинні знати про ознаки вживання наркотиків, і це не тільки якісь клінічні прояви, як розширені зіниці чи зміни в шкірному покрові.

За її словами, батьки повинні звернути увагу і на те, з ким їхня дитина спілкується, скільки часу перебуває поза домом, чи не зникають з дому цінні речі і гроші тощо.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: