fbpx
Сьогодні
12:41 27 Чер 2018

Український проект АРТРЕХАБ розпочав заняття з арт-реабілітації для американських ветеранів у Нью-Йорку

Український проект АРТРЕХАБ, який допомагає у психологічному відновленні українським ветеранам АТО за допомогою методу арт-реабілітації, що його розробила художниця Зінаїда (Zinaïda), розпочав проведення регулярних занять для американських ветеранів у Нью-Йорку.

Перші ознайомчі заняття за своєю авторською методикою для американських ветеранів провела сама Зінаїда в Манхеттенському центрі мережі військових госпіталів VA New York Harbor Healthcare System, які підпорядковані Міністерству зі справ ветеранів США. Наразі складений графік занять АРТРЕХАБу з пацієнтами госпіталю до кінця липня.

майстер-клас

У цьому медичному закладі перебувають на лікуванні ветерани різного віку, які брали участь у військових кампаніях США в різних регіонах світу. Ініціатива Зінаїди отримала позитивні відгуки як від учасників арт-реабілітаційних сесій, так і від адміністрації закладу, яка зацікавилася продовженням співпраці з українською художницею.

В Україні колективна благодійна ініціатива АРТРЕХАБ працює вже понад рік, здебільшого – з ветеранами АТО. У США презентація проекту американській аудиторії відбулася на початку червня цього року в рамках відкриття першої персональної мистецької виставки Зінаїди, що має назву "4.5.0." і до 5 липня експонується в арт-центрі WhiteBox у Нью-Йорку.

"Мені дуже приємно, що створений саме в Україні метод арт-реабілітації тепер працює й для іноземної аудиторії, – говорить Зінаїда. – Під час занять з нашими ветеранами-атовцями ми зверталися до української сакральної символіки, але для сесій з американськими ветеранами ми звернулися до створення універсальних символів-оберегів. У майбутньому я би дуже хотіла проводити також спільні заняття, до яких би долучилися ветерани з України й США".

Малювання власного символа-оберега – одна з технік методу арт-реабілітації, розробленого художницею. Взаємодія з символами значною мірою відображає суть методу, який ѓрунтується на українській культурній символіці та практиці народних ремесел. Вивчаючи їх багато років поспіль, Зінаїда зрозуміла, що взаємодія з сакральними архаїчними символами має цілющий вплив на внутрішній стан людини.

майстер-клас

Також благодійна організація Sing for Hope запросила Зінаїду долучитися з заняттями АРТРЕХАБу до реабілітаційної програми, яку розпочинає для ветеранів James J. Peters VA Medical Center, найстарішому госпіталі в Бронксі.

"Досвід, який я отримав під час арт-реабілітаційної терапії Зінаїди, – унікальний. І хоча основна її мета – допомагати саме травмованим солдатам, я переконаний, що ця практика може бути корисною для кожного.", – поділився враженнями Лео Рамірес (Leo Ramirez), ветеран Повітряних сил США.

Нагадаємо,  з 2 червня по 5 липня в Нью-Йорку, в арт-центрі WhiteBox, проходить перша персональна виставка Зінаїди в США. Детальніше про неї на офіційному сайті художниці за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: