fbpx
Сьогодні
09:41 27 Чер 2018

Новий Petya: Росія готує масштабні кібератаки по Україні

Фото: З відкритих лжерел

Російські хакери готують нову хвилю кібератак на Україну по типу вірусу Petya.

Про це заявив очільник української кіберполіції Сергій Демедюк у коментарі виданню Reuters.

За його словами, атаки хакерів будуть спрямовані на банки та компанії енергетичної інфраструктури, а це передбачає, що вони готуються до активації шкідливого програмного забезпечення (ПЗ) в результаті одного масштабного удару.

Таким чином зараз українські правоохоронці працюють з іноземними колегами, щоб ідентифікувати хакерів.

З початку року, поліція виявила віруси в фішингових листах, відправлених із законних доменів державних установ, системи яких були зламані, а також з фейкових веб-сторінок, що імітують офіційні сторінки держорганів.

Хакери намагалися діяти так, щоб їх не вистежили: "розбивали" шкідливе ПЗ на окремі файли, які поміщали до мереж, які хотіли уразити, перш ніж активувати вірус.

"Аналіз вже виявленого шкідливого ПЗ і націленість атаки на Україну свідчать про те, що все готувалося до запуску в якийсь конкретний день", – наголосив Демедюк.

За його словами, деякі кібератаки у минулому співпали з великими українськими святами, тож хакери можуть готувати наступний удар на День Конституції (28 червня) або в День Незалежності (24 серпня).

Понад те, масштаби поточної хакерської кампанії за своєю потужністю співпадають з тими, які були під час кібератаки вірусу NotPetya.

"Це підтримка на урядовому рівні – дуже дорога і дуже синхронізована. Без допомоги державних органів це було б неможливо. Зараз ми говоримо про Росію. Все, що ми бачимо, все, що ми перехопили за цей період: 99% слідів походять з Росії", – підсумував Демедюк.

Нагадаємо, 27 червня 2017 року хакери атакували низку українських банків, енергетичних і транспортних компаній, а також органи влади, заразивши комп'ютери вірусом-здирником.
Компанія Microsoft заявила, що програма для звітності та документообігу M.E.doc стала причиною масових кібератак проти України.

Кібератаку здійснили з використанням модифікованої під Україну версії вірусу Wanna Cry – Petya.A.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: