fbpx
Сьогодні
16:56 27 Чер 2018

Нові стандарти: в Україні задумалися про зміну механізму перевірок будівництва

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) пропонує ввести поетапні перевірки об'єктів будівництва, а також заборонити позапланові перевірки на підставі вимог правоохоронних органів.

Про це повідомив голова ДАБІ Олексій Кудрявцев, передає Інтерфакс-Україна.

"Готується законопроект, у якому взагалі змінюється концепція проведення перевірок будівництва. Якщо забудовники будуть своєчасно проходити етапи перевірок будівництва, то не буде потреби у всіх цих позапланових перевірках, в тому числі, і (на вимогу – НВ) правоохоронних органів", – сказав Кудрявцев, додавши, що законопроект планують внести до Верховної Ради у вересні.

За даними Кудрявцева, законопроект пропонує виділити кілька етапів будівництва об'єкта і здійснювати перевірки після завершення кожного етапу за заявою забудовника.

"Є кілька етапів будівництва, на які запрошуються інспектори. Наприклад, це три етапи: фундамент, каркас і мережі – кількість етапів обговорюється. Крім того, ми пропонуємо змінити санкції: якщо є порушення, не виписувати відразу штрафи на мільйони, а дати час на їх усунення, і тільки якщо порушення не виправляються, тоді вводити штрафні санкції ", – розповів глава ДАБІ.

Архітектурна будівельна інспекція також планує обмежити перелік підстав для позапланових перевірок.

"Ми хочемо відійти від (позапланових – НВ) перевірок правоохоронними органами і пропонуємо їм звертатися в суд. Якщо є рішення суду, тільки тоді ми виходимо (на будмайданчик для перевірки – НВ) з правоохоронними органами", – зазначив Кудрявцев.

Також ДАБІ даним законопроектом пропонує зупиняти, а не скасовувати містобудівні умови і обмеження, видані з порушеннями, і при цьому давати час на усунення порушень.

Крім того, відомство планує скасувати виділення землі під інфраструктурні об'єкти та електромережі, і видавати дозволи на такі об'єкти за згодою місцевої влади. За словами Кудрявцева, скасування виділення землі дозволить істотно скоротити час отримання дозвільної документації.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: