fbpx
Сьогодні
09:19 26 Чер 2018

Сьогодні кримські татари відзначають День прапора

Сьогодні кримські татари відзначаються День прапора, який був прийнятий ще у 1917 році і відновлений після прийняття Україною незалежності.

Про це пише Укрінформ.

Цього дня, 26 червня 1991 року, у Сімферополі розпочав діяльність другий Курултай кримськотатарського народу, який відбувся через 74 роки після першого Курултаю 1917 року у Бахчисараї.

Тоді у 1917 році одразу після Лютневої революції був прийнятий кримськотатарський прапор. Проте, поновлений він був вже 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

Кримськотатарський прапор являє собою полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Гераїв, правлячої династії Кримського ханства.

З початком окупації Росією українського Криму й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні (зокрема в Києві) силами кримськотатарських громадських організацій за підтримки та координації Меджлісу кримськотатарського народу.

Вже кілька років поспіль урочисті заходи відбуваються під гаслом: "Два прапори – одна країна".

Сьогодні планується урочиста хода Хрещатиком, яка завершиться мітингом на Майдані Незалежності, традиційний автопробіг, а також ще низка заходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: