fbpx
Сьогодні
18:04 25 Чер 2018

ГПУ згортає розслідування справ Майдану, - адвокати

Спілка адвокатів Небесної сотні вважає ліквідацію Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, яку в ГПУ називають реорганізацією, "згортанням розслідування справ Майдану".

Про це йдеться у відкритому зверненні громадської організації "Адвокатська дорадча група" до генпрокурора Юрія Луценка.

"Адвокати потерпілих – учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності – надзвичайно стурбовані інформацією про заплановану ліквідацію Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Ми розцінюємо цей крок, як згортання розслідування справ Майдану і залишення напризволяще справ, які вже передані до суду", – йдеться в заяві, опублікованій у Facebook.

Юристи нагадали, що саме під тиском потерпілих, адвокатів і громадськості в січні 2015 року було створено Управління спеціальних розслідувань, яке пізніше стало департаментом, і лише після цього почались реальні просування в розслідуванні.

"Ліквідація ДСР і розпорошення слідчих і процесуальних керівників по різних підрозділах знищить єдиний координаційний центр розслідувань – єдину візію, стратегію, нівелює напрацювання попередніх років, на тривалий час зупинить, або суттєво уповільнить розслідування, чи взагалі його зведе нанівець", – наголошують адвокати.

Вони вважають, що метою цієї реорганізації, а по суті ліквідації, є усунення "незручного та нелояльного підлеглого" – Сергія Горбатюка і таких самих слідчих і прокурорів.

"А надалі – керувати в ручному режимі справами, які мають для керівництва ГПУ інтерес (наприклад – справа щодо П. Манафорта, справи щодо високопосадовців, справи щодо керівництва Нацполіції та СБУ), а про інші – забути", – пишуть активісти.

Вони називають маніпулюванням громадською думкою, коли Генпрокуратура каже, що реорганізація начебто обумовлена законодавчими змінами.

"З моменту створення Департаменту наказом цього ж Генерального прокурора в 2016-му році таких змін в законодавстві не відбувалося. Наявність у складі ДСР одночасно і слідчих відділів, і відділів процесуального керівництва у повному обсязі відповідало законодавству України як у 2016 році, так і відповідає зараз", – підкреслюють юристи.

Вони звертаються до Луценка з вимогою залишити і навіть підсилити Департамент, збільшивши кількість слідчих і прокурорів, а також припинити тиск на його керівника Сергія Горбатюка.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

‼️ Розслідування справ Майдану під загрозою. Просимо поширювати.Відкрите звернення Адвокатів Небесної Сотні до…

Posted by Адвокатська дорадча група / Advocacy Advisory Panel on Monday, June 25, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: