fbpx
Сьогодні
13:43 23 Чер 2018

Геращенко заявила, що Київ готовий обміняти 23 росіян на своїх політв'язнів

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що Київ наполягає на звільненні всіх без винятку українських політв'язнів у Росії, включаючи режисера Олега Сенцова, в обмін на 23 росіян, затриманих Україною.

Про це Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

Так вона прокоментувала заяву прес-секретаря російського президента Дмитра Пескова, який натякнув, що звільнення Сенцова унеможливлює тяжкість його вироку та обвинувачення (у Росії режисер був незаконно засуджений на 20 років ув'язнення за тероризм).

"[Народний депутат Надія] Савченко була засуджена в РФ за вбивство. Чи є тяжча стаття? – Але від неї Кремль не вимагав писати прохання про помилування. Це на камери зробили… родичі начебто вбитих нею російських журналістів, – нагадує Геращенко. – До Олега жодного разу за ці чотири роки не допустили українського консула. Йому насильно нав'язують російське громадянство".

Геращенко відзначила, що затриманим в Україні росіянам також висунуті обвинувачення у тяжких злочинах, але Київ готовий обміняти їх на українських політичних бранців.

"Всі 23 росіянина, списки яких ми неодноразово передали РФ (і через Мінську групу, і через інші дипломатичні канали), засуджені або обвинувачуються за дуже важкими статтями – тероризм, вбивства, участь у війні, шпигунство. Ми готові віддати цих негідників їх "Родінє" в обмін на Наших, яких чекають на Батьківщині", – підкреслила Геращенко.

При цьому вона наголосила, що Україна вимагає звільнення всіх своїх в'язнів.

"Наша позиція наступна: негайне звільнення Олега і ВСІХ інших бранців. Тому й ми говоримо про передачу 23 заради звільнення ВСІХ, – пише Перший віце-спікер парламенту. – Адже у випадку з Сенцовим і [кримським активістом Володимиром] Балухом рахунок йде на дні. І це страшно. Й ще страшніше звучить брехня, гідна відповідальності в Гаазі: мовляв, Олег набрав пару кіло за час місячного голодування, та й Балух теж не голодує".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: