fbpx
Сьогодні
22:48 22 Чер 2018

За 2 000 років до народження автора: при будівництві Стоунхенджа використовували теорему Піфагора

Вчені думають, що стародавні жителі Британських островів, які побудували Стоунхендж, вже знали і використовували теорему Піфагора. Тобто, більш ніж за 2 000 років до його народження.

Про це пише The Telegraph.

Піфагору (давньогрецький філософ і математик, що жив на острові Самос в VI-V століттях до нашої ери) належить перший геометричний доказ теореми, яка говорить, що в прямокутному трикутнику сума квадратів довжин катетів дорівнює квадрату гіпотенузи.

Початком будівництва Стоунхенджа вчені вважають приблизно 3100 рік до Різдва Христового, в той час як Піфагор народився не раніш як 586 року до н.е.

Однак дослідники вже давно вважають, що теорема використовувалася набагато раніше прадавніми цивілізаціями в різних куточках світу. У новій книзі Megalith: Studies in Stone автори вказують, що теорему знали стародавні жителі Британських островів, які побудували Стоунхендж, що зараз є однією з найвідоміших у світі споруд.
Стоунхендж

Автори вивели таке припущення на підставі геометрії Стоунхенджа. В книзі, як передає видання, зазначено, що в одній з найбільш ранніх структур споруди, яка датується 2 750 роком до нашої ери, лежить прямокутник з чотирьох каменів, який, розділений навпіл по діагоналі, утворює ідеальні прямокутні трикутники 5:12:13.

Крім того, як можна побачити на схематичному зображенні, з прямокутника і трикутників виходять вісім ліній, що вказують на важливі події в неолітичному календарі – наприклад, на точки літнього та зимового сонцестояння.

Стоунхендж

Один з авторів навіть припускає, що існує і гігантський піфагорійський трикутник, що утворюється між Стоунхенджем, місцем в Уельсі, де, імовірно, добувалися блакитні камені для побудови і островом Ланді.

"Люди часто думають, що наші предки були грубими дикунами, однак вони також були і майстерними астрономами, – зазначає Джон Матино (John Matineau), редактор книги. – Вони застосовували теорему Піфагора за більш як 2 000 років до його народження".

Стоунхендж

Втім, про співвідношення між сторонами прямокутного трикутника могли знати і в інших цивілізаціях,і теж задовго до народження філософа. Дехто вважає, що ці знання існували в Стародавньому Єгипті (приблизно в XXIII столітті до н. е.) та у Вавилоні (приблизно в XVIII століття до н. е.).

У Стародавньому Китаї про застосування такої теореми написано в енциклопедії знань древньокитайских математиків "Математика в дев'яти томах", що датується X-II століттями до н. е.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: