fbpx
Сьогодні
17:08 20 Чер 2018

Попри масові протести: парламент Македонії затвердив нову назву країни

Парламент Республіки Македонія у середу, 20 червня, ратифікував міжурядову угоду з Грецією щодо зміни назви колишньої югославської республіки.

Депутати погодилися з перейменуванням країни на Північну Македонію, аби владнати багаторічну суперечку з Афінами щодо права за назву "Македонія". До складу Греції входить однойменний регіон, історичне найменування якого країна відстоювала у суперечці із македонськими сусідами.

Тепер у вересні в Македонії відбудеться загальнонаціональний референдум, після чого грецькі законодавці також мають ратифікувати домовленості.

Основна македонська опозиційна партія ВМРО-DPMNE бойкотувала засідання, повідомляє Радіо Свобода.

Крім того, цього тижня під час протестів проти зміни назви в столиці країни Скоп'є постраждали поліцейські та демонстранти, десятки людей були затримані. За даними силовиків, біля будівлі парламенту деякі демонстранти використовували вибухові пристрої та знесли захисний паркан, намагаючись потрапити до парламенту. Протести пройшли 17 червня, коли міністри закордонних справ Македонії та Греції підписали угоду.

Македонія буде називатися Республіка Північна Македонія.

Представники уряду Македонії заявили, що з укладеною угодою вони сподіваються забезпечити початок переговорів про вступ до Євросоюзу на саміті ЄС наприкінці червня та запрошення приєднатися до НАТО до середини липня.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: