fbpx
Сьогодні
13:55 19 Чер 2018

Угорці в Україні пишаються, що не знають української, - глава комітету Ради Європи

Для угорців в Україні незнання української мови є приводом для гордості.

Про це розповіла глава комітету експертів Хартії регіональних мов і мов нацменшин Ради Європи Весна Крніч-Ґротіч, пише DW.

"Пригадую, коли я відвідувала регіон в Україні, де проживають угорці, то там люди пишалися тим, що не знають державної мови. Це неправильно. Адже ці люди будуть просто виключені з суспільства", – сказала вона.

За її словами, ці люди у кращому випадку просто покинуть Україну.

"Представники нацменшин повинні розуміти, що в їхніх інтересах інтегруватися у суспільство", –  наголосила експерт.

Також вона прокоментувала скандальний закон "Про освіту" через який угорці так заметушилися.

"У тексті українського закону про освіту є деякі пункти, що можуть призвести до небажаних результатів", – вважає Крніч-Ґротіч.

Водночас хартія залишає за країною право вирішувати, на якому рівні і яка частка освітнього процесу буде вестися мовою нацменшини, підкреслила вона.

28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами – державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: