fbpx
Сьогодні
08:25 17 Чер 2018

КиївПрайд-2018: все, що треба знати про Марш рівності

17 червня, у неділю, в Києві проходить Марш рівності "КиївПрайд".  Захід розпочнеться о 9:00 біля Національної опери і триватиме приблизно до 13:00. 

Що таке КиївПрайд?

Це марш рівності на підтримку ЛГБТ-спільноти. Марш покликаний зробити "видимими" ЛГБТ-людей в Україні та подолати дискримінацію і насильство щодо них. Метою Маршу рівності є розвиток ЛГБТ спільноти, підсилення співпраці між ЛГБТ та правозахисними організаціями в Україні.

Перший прайд в історії

Історія Маршів рівності стартує з 1969 року, коли у Нью-Йорку в гей-бар Стоунволл-інн відбувся поліцейський рейд, який завершився сутичками та масовими арештами. Тоді тисячі обурених ЛГБТ-представників вийшли на демонстрацію проти дій правоохоронців та вчинили опір репресіям.

Ці події стали першим випадком в історії, коли люди вчинили опір узаконеній державою системі переслідування сексуальних меншин. Згодом демонстрації отримали назву Стоунвольські бунти, які стали одним із символів боротьби ЛГБТ-руху за громадянські права. Це повстання дало поштовх до розвитку численних ЛГБТ-організацій.

Того ж року ЛГБТ-активіст Крейг Родвелл на конференції запропонував щорічно відзначати річницю Стоунволла масовим маршем. Так у 1970 році відбувся перший в історії прайд – активісти вийшли проти кримінального переслідування та дискримінації.

ЛГБТ

ЛГБТ-прайди у світі

Згодом ініціативу підхопили Чикаго, Атланта, Торонто, Лос-Анджелес та Сан-Франциско. У 1978 році під час 8-го гей-прайду у Сан-Франциско замайорів тепер усім відомий веселковий прапор, створений художником Гілбертом Бейкером.

У тому ж році перша ЛГБТ-демонстрація відбулась у Європі, а саме у Лондоні. Далі був Париж (1971), Берлін (1979) та Дублін (1983). Так у світі почали проводити Марші рівності.

У різних країнах прайди називають по-різному. У Німеччині та Швейцарії їх називають «Крістофер-стріт День», у Латвії це «Дні Дружби», в Австрії – «Веселковий парад», а у Нідерландах – «Рожева Субота».

Також у кожній країні також є своя певна форма проведення. Це може бути як фестиваль, так і парад, мітинг або ж марш, ярмарок, пікнік чи свято-карнавал. В Україні це, зазвичай, – правозахисна демонстрація.

До слова, у столиці Нідерландів проводять «Амстердамський гей-прайд» – по водних каналах міста пропливають оздоблені кораблі-платформи. Цю подію підтримує влада міста.

З часом ЛГБТ-паради почали проводити у майже всіх країнах Північної та Південної Америки, в Австралії, Таїланді, Новій Зеландії, Японії, Тайвані, ПАР, Туреччині, Ізраїлі, Індії та інших країнах.

Одним з наймасштабніших гей-прайдів у світі вважається «Європрайд» у бразильському Сан-Пауло – на вулиці виходять мільйони ЛГБТ-представників.

Символіка ЛГБТ

Одним із найпопулярніших та найбільш відомих символів є веселковий прапор (райдужний прапор, прайд-прапор, прапор свободи). Це шість поздовжніх смуг на полотні, розташованих за природним порядком веселки – зверху вниз – від червоного до фіолетового.

Прапор покликаний відображати різноманітність і єдність ЛГБТ-спільноти, уособлює гордість та відкритість. Поступово кольори веселки почали асоціюватися з ЛГБТ.

ЛГБТ

Історія Маршів рівності у Києві

"КиївПрайд" було засновано у 2012 році українськими ЛГБТ-активістами та їхнім другом із Білорусі в умовах, коли в країні протягом кількох років спостерігалося підвищення систематичного порушення прав людини щодо ЛГБТ-спільноти, зростала істерія, спровокована гомофобними та релігійними угрупуваннями. Тоді під час правління Віктора Януковича його уряд запропонував на розгляд парламенту закон про так звану заборону "гомопропаганди", слідуючи прикладу Росії.

У 2012-му майже в кожному великому місті України пройшли протестні акції проти проведення прайду. Протести організовували проросійські та релігійні сили. В праворадикальних групах у соціальних мережах з'явились заклики до насильства щодо осіб, які мали заявити про свої права.

Перший "КиївПрайд" відбувся наприкінці травня 2012 року, усі події були закритими. До "КиївПрайду" приєдналися особи з боку посольств демократичних країн та окремих дипломатів, правозахисних організацій та міжнародних фондів, ліберальні журналісти та діячі, гості з усієї країни, пострадянського простору та Західної Європи. Однак, сам марш тоді був зірваний релігійною контракцією та атаками зі сторони угрупувань правих радикалів, що налічували понад півтори тисячі осіб.

У рамках "КиївПрайду-2013" у столиці успішно відбувся Марш Рівності за участю високих гостей. Amnesty International в Україні офіційно долучилася до організації фестивалю, так само як і низка інших правозахисних організацій. Цього разу Марш Рівності 2013 пройшов 100 метрів.
Марш тривав менше години, а охороняли його від 500 до 1000 бійців МВС.

ЛГБТ

З того часу відбувся значний прогрес. Протягом цих п'яти років, від 2012 до 2017, "КиївПрайд" організовували щороку, на постійній основі.

Марш рівності у 2017 році став наймасштабнішим в історії ЛГБТ-маршів в Україні: за оцінками поліції, у ньому взяли участь близько 2,5 тисячі людей, за оцінками організаторів – чотири тисячі людей. В ході брали участь не тільки представники ЛГБТ-спільноти, а також іноземні дипломати, члени правозахисних організацій та звичайні громадяни.

КиївПрайд-2018

Гасло цьогорічного маршу: "Країна вільних – будь собою".

"Що ми вкладаємо у цей меседж? Це меседж про те, що Україна, Київ, інші міста, тому що у Марші рівності візьмуть участь люди з різних міст, – це ті люди, які виступають за свободу. Що ми в це вкладаємо? Знову ж, ми виступаємо проти того, щоб когось інакшували, дикримінували і утискали. І Марш рівності цього року якраз буде про це. Це буде найвільніша подія цього року, і ми хочемо розширювати ці рамки свободи для того, щоб, по-перше, ЛГБТ-спільнота в Україні була почута, але з іншого боку і в цей же момент, могли бути почутими інші групи, які дискриміновані, і які можуть приєднуватись до Маршу рівності 17 червня", – розповів голова PR-департаменту «КиївПрайд2018» Тимур Левчук.

Противники

Проведення ЛГБТ-параду в Києві викликало дуже неоднозначну реакцію в українському суспільстві. Здебільшого українці традиційно негативно реагують на такі речі, навіть ті, хто вважають себе людьми з прогресивними поглядами.

Проти проведення акції найбільше виступають представники праворадикальних, націоналістичних сил, а також релігійні організації.

Так, ввечері 16 чевня кілька десятків протестантів з різних церков зібралися у суботу ввечері на Майдані Незалежності у Києві на молитовне стояння проти "КиївПрайду". Люди співали псалми та цитували Біблію. Протест учасники акції висловлюють виключно мирно.

Варто зауважити, що напередодні Маршу на ресурсах націоналістичних організацій з'явилися анонси акцій. В одному з приватних Facebook-чатів націоналістів закликали ночувати в парку Шевченка, щоб з ранку чекати ходи ЛГБТ.

Безпека

ЛГБТ-марш 17 червня у Києві посилено охоронятимуть п'ять тисяч силовиків.

Заступник голови Національної поліції – начальник Головного управління поліції міста Київ Андрій Крищенко повідомив, що значна частина залучених правоохоронців буде забезпечувати для учасників Маршу рівності можливість спокійно роз'їхатися – на метро та інших видах транспорту. Буде посилено патрулювання і в інших районах міста, де можуть з'явитися учасники маршу.

Також організатори опублікували безпекову інструкцію для учасників з детальною інформацією про шляхи і способи відходу після завершення Маршу.

Работа транспорту

Роботу станцій трьох станцій Київського метрополітену обмежено з самого ранку у зв'язку з проведенням в центрі Києва "Маршу рівності". Станції метро "Театральна", "Площа Льва Толстого" та "Палац спорту" закриті з 6 ранку.

Також раніше повідомлялося, що через "Марш рівності" перекриють рух у центрі Києва: повний перелік вулиць.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: