fbpx
Сьогодні
22:34 13 Чер 2018

Неймовірна знахідка: на Землі виявили пил, який старше нашої Сонячної системи

Міжнародна команда вчених виявила на Землі унікальні частки міжзоряного пилу.

Вчені говорять, що ці частинки, зібрані з верхньої атмосфери Землі, старше нашої Сонячної системи, пише Science Alert.

Ці космічні частинки пережили щонайменше 4,6 мільярда років і подорожували по неймовірним відстаням, згідно з новими дослідженнями їх хімічного складу. Ці дрібні частинки міжзоряного пилу можуть розповісти нам, як формуються планети і зірки.

Пил, з якого формувалася Сонячна система, тепер розсіяна кометами по всьому її об'єму. Використовуючи інфрачервоний і електронний мікроскопи, команда проаналізувала хімічний склад частинок пилу. Аналіз показав, що цей пил містить структури, що отримали назву GEMS і представляють собою скло з вкрапленнями металів і сульфідів, в якому майже повністю відсутній вуглець.

"Наші спостереження показують, що ці екзотичні зерна є досонячним міжзоряним пилом, який утворює будівельні блоки планет і зірок. У нас на кінчиках пальців виявилися початкові матеріали формування планет. Це захоплює і дозволяє глибше зрозуміти процеси змін в космосі", – говорить провідний дослідник Хоуп Ішиі з Гавайського університету в Маноа.

Результати показали, що зерна GEMS спочатку з'явилися в середовищі, яке було холодним і багатим радіацією. Навіть невеликої кількості тепла було достатньо для руйнування зв'язків в зернах.

"Наявність певних типів органічного вуглецю як у внутрішній, так і в зовнішній частинах часток передбачає, що процес утворення відбувається повністю за низьких температур. Тому ці частинки міжпланетного пилу збереглися з часів ще до утворення планетних тіл в Сонячній системі. Вони забезпечують розуміння хімії цих древніх будівельних блоків", – говорить один з дослідників, Джим Сістон з Національної лабораторії Лоуренса Берклі.

Крім того, в деяких з цих утворень містяться незвичайні в плані ізотопного складу силікатні компоненти, які могли сформуватися тільки в околицях інших зірок – і це означає, що вони містять збережені зразки міжзоряної речовини.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: