fbpx
Сьогодні
21:31 13 Чер 2018

Мінські переговори: Росія не погодилася на жодну безпекову пропозицію України

Українська сторона розраховує на прогрес у вирішенні питання звільнення українських заручників після телефонної розмови президентів України та РФ.

Про це повідомила у Facebook прес-секретар представника України у Тристоронній контактній групі, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер за результатами засідання в Мінську.

"Українська сторона готова до компромісів задля звільнення людей, яких утримують в РФ та в ОРДЛО. Сподіваємося, що телефонна розмова президентів України та РФ щодо цієї проблеми сприятиме якнайшвидшому вирішенню питання. Очікуємо, що РФ перегляне свою позицію щодо важливої гуманітарної ініціативи – створення за участю України, РФ та Міжнародного комітету Червоного Хреста тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти", – зазначила Оліфер.

За її словами, виконання безпекового блоку питань Мінських угод – беззаперечний шлях для встановлення повноцінного та всеосяжного миру на Донбасі.

"Насамперед йдеться про припинення вогню; відведення важких видів озброєнь; створення в районі н.п. Кальміуське, Кумачово, Новоазовськ та Саханка ділянки, вільної від тяжкого озброєння; всебічний і безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включно із територіями, прилеглими до непідконтрольної Україні ділянками українсько-російського кордону; створення безпекових зони вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону; дотримання лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року, – всі ці питання були внесені українською стороною як пропозиції задля настання сталого та справжнього режиму тиші. Однак вони категорично не були сприйняті в першу чергу російською стороною", – зазначила Оліфер.

Крім цього, вона наголосила, що ситуація навколо Донецької фільтрувальної станції викликає все більшу тривогу. Систематичні обстріли з боку НЗФ ОРДО загрожують безпеці працівників станції та водопостачанню, яке є життєво необхідним для величезної кількості людей. На цій ділянці РФ досі не дає гарантій безпеки для працівників, ремонтників та СММ ОБСЄ. Відповідно до лінії розмежування від 19 вересня 2014 року Донецька фільтрувальна станція має перебувати під контролем України."Саме тому закликаємо РФ в найкоротші терміни забезпечити виконання цієї домовленості", – наголосила вона.

Також, за словами Оліфер, розведення сил та засобів в районі Станиці Луганської може відбутися за умови дотримання з боку ОРЛО семиденного періоду тиші. "Натомість ми з тривогою спостерігаємо за військовою активністю в рамках ділянок, де розведення мало відбутися раніше – район Золотого і Петрівського. Так, в районі Золотого НЗФ ОРДЛО проводять мінування, встановили зенітну установку; в районі Петрівського обладнано укріплені кулемети та мінометні позиції, звідси ЗСУ були обстріляні зі стрілецької зброї та гранатометів", – зауважила Оліфер.

Вона додала, що триває узгодження технічних параметрів відновлювальних робіт мостового переходу в районі Станиці Луганської.

Оліфер зазначила, що в рамках економічної підгрупи українська сторона вчергове передала ОРДЛО пропозиції щодо проведення ремонту та інвентаризації майна компанії «Водафон Україна» на непідконтрольній території. Проте аварійно-відновлювальні роботи, які необхідно виконати на території ОРЛО, було зірвано. "Ми закликаємо представників ОРДЛО створити необхідні умови для ремонтних бригад. Сталого мобільного зв'язку потребують мільйони мирних мешканців по обидва боки лінії розмежування", – наголосила вона.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Виконання безпекового блоку питань Мінських угод – беззаперечний шлях для встановлення повноцінного та всеосяжного…

Posted by Darka Olifer on Wednesday, June 13, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: