fbpx
Сьогодні
16:26 10 Чер 2018

Розслідування: ЗМІ знайшли зв'язок головного спонсора Brexit з РФ

Електронне листування виявило зв'язку британського бізнесмена Аррона Бенкса, який був одним з ключових спонсорів Brexit (кампанії з виходу Великої Британії з ЄС), з російськими офіційними особами.

Як повідомляє The Sunday Times, Бенкс брав участь у бізнес-схемах, пов'язаних з Росією. За даними газети, свій бізнес він обговорював з російськими офіційними особами.

Бенкс тричі зустрічався з російським послом у Великій Британії Олександром Яковенком. Про одну з цих зустрічей було відомо і раніше – про неї він розповів у своїй книзі The Bad Boys of Brexit, в якій описувалася кампанія з виходу країни з ЄС. Однак про ще дві зустрічі не було відомо широкому загалу. За даними видання, посередником при організації зустрічей був дипломатичний працівник Олександр Удод, який покинув Велику Британію в результаті масової висилки російських дипломатів через "справу Скрипалів" (замах на життя колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку, в якому підозрюють РФ).

Яковенко запропонував британському бізнесменові взяти участь в угоді, що стосується "шести золотих копалень в Сибіру", що належать російському золотопромисловцю Сергію Поваренкіну, стверджує видання з посиланням на електронні листи.

Під час референдуму 2016 року за вихід Великої Британії з Європейського союзу висловилися 51,9% тих, хто проголосував, відповідно за продовження членства в ЄС виступили 48,1% виборців.

На початку листопада 2017 року виборча комісія Великої Британії, яка вивчає можливість втручання в референдум щодо виходу Великої Британії з ЄС, відкрила окреме розслідування щодо Аррона Бенкса. Метою розслідування стало встановлення походження коштів, які бізнесмен і його фірма внесли як пожертвування до фонду, який фінансував кампанію з Brexit. Йдеться про суму £2,36 млн, яку внесла компанія мільйонера (ще £6 млн Бенкс пожертвував від свого імені). Крім того, увагу слідчих привернув і той факт, що Аррон Бенкс одружений на росіянці Катерині Падеріній.

У квітні The Times також звинуватила Росію у втручанні у внутрішні справи Британії, повідомивши про участь у виборчій кампанії "російських ботів". За версією, яка викладалася в розслідуванні видання, стверджувалося, що близько 6500 акаунтів на Twitter були створені в Росії для підтримки Лейбористської партії та її лідера Корбіна перед виборами. Російське посольство відреагувало на опублікований матеріал, назвавши його інформаційним вкиданням.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: