fbpx
Сьогодні
21:23 04 Чер 2018

У Молдові скасували статус російської як мови міжнаціонального спілкування

У понеділок, 4 червня, Конституційний суд Молдови визнав застарілим закон "Про функціонування мов на території Молдавської РСР".

Таким чином російську було позбавлено статусу "мови міжнаціонального спілкування", передає Інтерфакс-Україна.

Як зазначив депутат парламенту Іон Касян з Ліберальної партії, яка і стала ініціатором скасування закону, він був прийнятий у період, коли ще існувала Молдавська РСР, і був покликаний регламентувати використання мов на території союзних республік.

При цьому, з урахуванням того, що Молдова вже 26 років є незалежною державою, збереження закону про функціонування мов з тим же статусом для російської є необгрунтованим.

За словами Касьяна, згідно з переписом населення від 2014 року, частка етнічних росіян у країні складає всього близько 4%, у зв'язку з чим особливий статус російської "веде до дискримінації інших етносів, що проживають на території Молдови".

"Збереження особливого статусу для російської мови веде до подальшої русифікації національних меншин у країні, оскільки він нав'язаний їм при зверненні у державні органи. Це також суперечить Конституції, оскільки, згідно з її положеннями, держава повинна забезпечувати збереження і розвиток культурних і мовних традицій всіх громадян", – підкреслив він.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: