fbpx
Сьогодні
09:28 03 Чер 2018

Проти референдуму та перейменування країни. Македонію охопили масові протести

Фото dw.com

Приблизно 50 тисяч македонців протестують у Скоп'є проти планів влади провести референдум про зміну назви країни через багаторічну суперечку з Грецією, яка має однойменну область.

Про це повідомляє DW.

У центрі столиці Македонії Скоп'є ввечері в суботу, 2 червня, відбулася багатотисячна акція протесту проти перейменування країни. Демонстрацію організувала опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ.

За оцінками місцевих ЗМІ, в протестах взяли участь від 30 до 50 тисяч осіб. Раніше на цьому тижні, 30 травня, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв оголосив про намір провести референдум про нову назву держави. Він додав, що в багаторічній суперечці з сусідньої Грецією про іменування Македонії досягнута "принципова угода". Серед варіантів нової назви фігурують такі варіанти: Ілінденська Македонія, Горна (Верхня) Македонія, Северна (Північна) Македонія, Македонія-Скоп'є.

Суперечка навколо іменування Македонії виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Причина конфлікту криється в тому, що в складі Греції є область Македонія, яка займає чверть площі цієї держави. Афіни побоюються, що в разі закріплення назви Македонія за сусідньою країною Скоп'є може висунути територіальні претензії на грецьку область. Через грецьку позицію офіційна назва Македонії в ООН з 1993 року – "колишня югославська республіка Македонія", а Греція блокує її вступ до Євросоюзу і НАТО.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: