fbpx
Сьогодні
15:25 01 Чер 2018

Журналісти провели огляд, як світові ЗМІ реагували на "воскресіння" Бабченка

Журналісти провели огляд іноземних ЗМІ, щоб дізнати їхню реакцію на спецоперацію СБУ з "вбивства" Аркадія Бабченка.

Огляд провели журналісти видання Еспресо.ТВ.

CNN, США

Як пише американський телеканал СNN, "не стріляючи або жертвуючи життям, українські спецслужби завдали прямого пропагандистського удару проти Кремля".

Разом з тим, яким би не було пояснення, операція могла бути виконана таким чином, щоб не заподіювати ризику журналіста і не підривати довіру до засобів масової інформації.

Тепер же інсценування вбивства Бабченка зіграє на руку тим, хто звинувачує ЗМІ у фейках та недостовірності.

"Складна хитрість викликала багато запитань. Головні з них – навіщо потрібно було зайти аж так далеко, щоб викрити змову, хто був обізнаний [про операцію] і що насправді побачила Ольга Бабченко, коли знайшла тіло свого чоловіка в крові?",  – пише видання.

ABC, США

Натомість телеканал ABC News робить висновок – те, що в смерть Бабченко так легко повірили, показує, наскільки звичайною справою є вбивство журналістів в Україні і Росії.

New York Times, США

У своїй редакційній статті The New York Times стверджує: "Україна і Росія постійно обмінюються звинуваченнями в різних формах обману. І вони часто звинувачують одна одну в сфабрикованих твердженнях. Заява української влади про те, що вона фактично розіграла вбивство Бабченка, надала росіянам рідкісну можливість претендувати на перевагу."

МЗС Росії виступило з різкою заявою, заявивши, що для України було б краще розкривати реальні злочини, такі як вбивство двох журналістів у Києві в 2015 і 2016 роках.

Прозвучала безліч заяв, особливо зі світу журналістики, про те, що подібна хитрість – погана ідея в епоху, коли боротьба з фейковими новинами стала щоденною проблемою і коли справжні новини проголошуються фейками, якщо це вигідно політикам у Кремлі чи Вашингтоні.

Washington Post, США

Колумністка американського видання The Washington Post Енн Епплбаум також критично поставилася до дій СБУ.

У своїй колонці вона зазначає, що хоча мета спецоперації – піймання вбивці – і була благою, її практичне втілення може знизити і без того вкрай низький рівень довіри українців до своїх владі і пресі.

"У країні, де дійсно вбивають журналістів, неясно, чи повірить хто-небудь тим же журналістам – і вже точно не журналісту Бабченко. Також незрозуміло, чи мають намір іноземні дипломати, які кинулися співчувати і робити публічні заяви, пробачити такий крок українського уряду найближчим час ", – пише Епплбаум.

Оглядач підкреслює, що українська влада не дали пояснень, чому не можна було зловити злочинця, не вдаючись до таких дивних методів.

"Врешті-решт, іншим країнам вдається зловити вбивць, які не інсценуючи смертей відомих людей і не провокуючи національну і навіть інтернаціональну скорботу", – вважає журналістка.

Guardian

Оглядач британської газети The Guardian Шон Уокер також зазначає, що радість друзів і колег Бабченко незабаром змінилася питаннями про те, чи було введення на цілий день в оману всього світу необхідне для проведення спецоперації.

"Наступного разу, коли застрелять або отруять опонента Кремля, або він дивним чином впаде з балкона і розіб'ється, першим питанням буде – а він насправді мертвий?", – пише оглядач.

На думку Уокера, в майбутньому Москва напевно буде використовувати "захист Бабченко" в якості стандартного відповіді "на повідомлення про скоєні Росією злодіяння – навіть якщо вони підкріплені фотодоказами".

Telegraph, Велика Британія

The Telegraph пише, що, дізнавшись про загибель Бабченко, його друзі та колеги почали писати некрологи і готуватися до похорону, а Україна і Росія обмінялися звинуваченнями і ініціювали власні розслідування.

"Смерть і воскресіння відомого російського військового кореспондента стали одним з найбільш дивних епізодів в запеклому протистоянні Росії і України. Київ радів перемозі, а Москва засудила подібний фокус", – пише кореспондент Роланд Оліфант.

Він зазначає, що дії української влади також розкритикували журналісти і захисники медіа.

На думку деяких з них, операція підірвала віру в журналістику, а також ллє воду на млин країн, які називають несхвальні репортажі фейковий новинами, зазначає Оліфант.

Автор статті пише, що операція за участю Бабченко "не пролила світло на інші нерозкриті вбивства".

"А міжнародна організація "Репортери без кордонів" звинуватила Україну в "грі з правдою незалежно від мотивів", – додає Telegraph.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: