fbpx
Сьогодні
15:07 01 Чер 2018

Науковці вперше створили рогівку ока за допомогою 3D-принтера

Британські науковці  вперше в історії надрукували рогівку ока людини методом тривимірного друку.

Про це повідомляє Science Daily.

Автори роботи запевняють, що нова техніка може бути використана в майбутньому для забезпечення необмеженого числа донорських рогівок.

Зазначимо, що людська є надважливою у фокусуванні зору людини.

Наразі у світі існує значна нестача донорських органів, в тому числі рогівок ока.

Вчені взяли стовбурові клітини від здорового донора рогівки, змішали їх з альгінатом і колагеном і створили з цієї суміші розчин, що підходить для друку, який назвали "біочорнилом".

За допомогою простого і дешевого 3D-біопринтера вчені успішно зуміли надрукувати форми, які максимально нагадують людські рогівки. На друк пішло менше 10 хвилин.

"Наш унікальний гель – комбінація альгінату і колагену – утримує стовбурові клітини живими, виробляючи матеріал, досить жорсткий, щоб зберігати форму, але досить м'який, щоб його можна було видавити з сопла 3D-принтера", – розповів провідний автор нової роботи Че Коннон, професор Ньюкаслського університету.

Вчені також продемонстрували, що можуть створити рогівку, відповідну унікальним характеристикам пацієнта. Просканувавши очі пацієнта, дослідники змогли швидко надрукувати рогівку, яка точно відповідала його розмірам і формі.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: