fbpx
Сьогодні
22:32 01 Чер 2018

"Гумконвої" РФ на Донбас лише маскують поставки бойовикам, - США

Тимчасово повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан навів приклад дій Росії, спрямованих на те, щоб приховати склад так званого "гуманітарного конвою" від міжнародних спостерігачів та українських прикордонників.

Свою заяву він адресував керівництву ОБСЄ, повідомляє Голос Америки.

Він навів приклад останньої партії "допомоги" з РФ, яка в'їхала на Донбас 24 травня.

77-ий конвой у складі 10 вантажівок в'їхав в Україну, вісім з яких мали напис "Гуманітарна допомога Російської Федерації".

"Спостерігачі побачили, як конвой заїжджає з території Російської Федерації через кордон. Хоча вантажівки проїхали лише 500 метрів, до конвою приєдналась ще одна додаткова біла вантажівка без позначок. Ця вантажівка, звичайно, не була навіть поверхнево оглянута українськими прикордонниками, які перебувають на Донецькому пункті перетину в Росії", – наголосив Каміан.

Водночас керовані Росією бойовики наказали спостережній місії посунутись на 500 метрів під час просування конвою до України.

Спостерігачам не дозволяють їх інспектувати.

Представник США також зауважив, що ці конвої розвантажують у незвичний для розвантаження гуманітарних вантажів спосіб. Їх везуть розвантажувати не поблизу лікарні, школи чи благодійників. Натомість, їх розвантажують у місці, яке, за повідомленнями спостережної місії, використовують сили під керівництвом Росії. Озброєні люди у військових формах охороняють там периметр і не дозволяють спостерігачам місії побачити вантаж, або поговорити з будь-ким на місці.

"Якщо б Росія справді поставляла гуманітарну допомогу, чому її сили так ретельно дбають, щоб міжнародні спостерігачі не побачили вміст вантажу на кордоні та на контрольованих Росією територіях України? Чому Росія відмовляється надавати допомогу через міжнародні механізми, як вона зобов'язалась згідно до пункту 7 Мінського пакету заходів?", – запитують у США.

Каміан вважає, що в цих конвоях Росія ввозить до України матеріали для контрольованих нею бойовиків.

"Ці конвої вказують, що Росія зацікавлена в тому, щоб створити враження допомоги місцевим громадам, однак її дії не залишають сумнівів, що конвої білих вантажівок просто маскують перевезення постачання та матеріалів для військових цілей", – йдеться у звіті.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: