fbpx
Сьогодні
22:50 01 Чер 2018

Безмежний Всесвіт: на Плутоні виявили дюни із замороженого метану

Дослідницький апарат NASA New Horizons передав на Землю докази існування на Плутоні дюн із замороженого метану.

Таким чином, рельєф цієї далекої карликової планети більш різноманітний, ніж вважалося раніше, повідомляє BBC.

Раніше передбачалося, що атмосфера Плутона дуже розріджена і не володіє якостями, які притаманні атмосфері нашої планети – наприклад, не може формувати барханів і дюн. Відкриття було зроблено після аналізу фотографій, зроблених апаратом New Horizons.

У своєму дослідженні вчені розповіли, як вивчали фотографії рівнини Супутника, частково покритої чимось, що нагадує дюни. По сусідству простягнувся ланцюг крижаних гір висотою близько 5 км. Дослідники прийшли до висновку, що дюни знаходяться одна від одної на відстані 400-1000 м і складаються із замерзлих метанових крижинок, розмір яких в діаметрі – близько 200-300 мікрометрів. Це приблизно відповідає розміру звичних нам піщинок.

"Ми не можемо розглянути кожну піщинку, але можемо визначити дюни і їх базові фізичні характеристики, а також щільність атмосфери, в якій вони сформувалися. Також ми можемо виміряти деякі основні показники, наприклад, віддаленість дюн одна від одної, а також приблизну швидкість вітрів, які їх утворюють. Потім ми можемо ввести ці дані в фізичну модель, на основі якої можна припустити приблизну вагу такої піщинки", – розповів Метт Телфер, фізичний географ з Університету Плімута.

Телфер і його колеги вирахували, що дюни можуть перебувати на ділянці поверхні Плутона, де дмуть найсильніші вітри на планеті, що досягають швидкості 10 метрів в секунду. Такі вітри породжуються спадними потоками газів з вершин навколишніх гір, а також за рахунок процесу сублімації метанового льоду, тобто переходу його з твердого в газоподібний стан.

Вчені прийшли до висновку, що на схилах гір на Плутоні лежить сніг, що складається з метану і, можливо, азоту, який в певних умовах переноситься вітрами в долини.

Рушійною силою цього процесу може бути розігрів атмосфери Сонцем, який піднімає температуру вище мінус 230 градусів за Цельсієм, тобто точки замерзання азоту.

"Ми розуміємо тепер, що це небесне тіло на околицях Сонячної системи зовсім не є замерзлим планетоїдом – насправді це динамічний світ, який постійно змінюється і по сей день", – говорить Телфер.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: