fbpx
Сьогодні
20:18 28 Тра 2018

У структурі відходів 22% становлять харчові відходи, 15% – папір, 14,5% – поліетилен, – експерт

В Україні лише 3% населених пунктів практикують роздільне збирання побутових відходів. А загалом в нашій країні накопичено 55 млн тонн відходів – а це серйозна загроза довкіллю. В Україні переробляється менше 3% відходів, 94% – захоронюють без обробки. Для порівняння, в сусідній Польщі 43% сміття переробляється.

Про це розповіла громадська активістка, координатор проекту "Менше сміття – краще життя" Леся Аронець, передає видання "Вікна".

"У структурі відходів 22% становлять харчові відходи, 14,5% – поліетилен, майже 10%  – пластикові упаковки, 20% – ПЕТ-пляшка, майже 15% – папір і понад 5%  – скло. Тобто, щонайменше половину побутового сміття становлять ресурси, які можна вилучити і використати. Крім того, пластикові відходи – це серйозна загроза довкіллю", – зазначила експерт.

Леся Аронець наголосила, що тільки пластиковий пакет розкладається від 200 до 1000 років. Деякі країни вже накладають штрафи за використання пластикових пакетів. А такі країни, які розташовані поблизу океанів, бачачи катастрофічне становище, а пораховано, що до 2050 року кульків, пластику в морі буде більше, ніж риби, запроваджують жорсткіше покарання.

"Скажімо, в Індії – три роки, в Шрі-Ланці – два роки ув'язнення, якщо людину вдруге побачать з целофановим кульком. Одноразовий підгузник полегшує життя мамам, але він не переробляється і розкладається 500 років. Пластикова пляшка – 450 років, алюмінієва упаковка – до 500 років. Звичайний недопалок сигарети – від 10-ти до 12-ти років залежно від матеріалу фільтру. Найгірше те, що всі ці речовини утворюють фільтрат. А це отруйна речовина, яка проходить через грунти, води і повертається нам: водою, м'ясом, рослинами. І ми, споживаючи, думаємо, чому такий обезсилений організм, чому настільки ми хворі?".

Нагадаємо, вже цього року сортування сміття стало обов'язковим в Україні. За порушення передбачені санкції, які будуть ставати жорсткішими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: