fbpx
Сьогодні
18:51 28 Тра 2018

Еко-винахід: українці та шотландці створили ракету-“автофаг” для боротьби з космічним сміттям

Міжнародна команда інженерів з Шотландії та України розробила ракету-«автофаг», яка поглинає власну структуру по мірі того, як просувається в глибини космосу.

Звичайно, для польотів з людьми така ракета являє собою доволі дивний вибір, але для доставки невеликих супутників це цілком розумно, передає Ліга інженерів України.

Двигун-«автофаг», спроектований інженерами з університету Глазго і Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, буде поглинати стрижень, створений з твердого палива зовні і окислювача всередині, який буде функціонувати як основний корпус ракети.

При температурі близько 3200 градусів за Цельсієм паливо і окислювач перетворюються в гази, які відправляються в камеру згорання ракети. І це не лише надає ракеті прискорення, але і сприяє виникненню жару, здатного знищити наступну порцію палива.

Варіюючи швидкість, з якою стрижень подається в двигун, команда змогла показати, що двигун буде працювати з різною потужністю.

Ракета з двигуном-«автофагом» буде кардинально відрізнятися від інших ракет. Паливний стрижень буде являти собою саме тіло ракети, і по мірі роботи ракета буде зменшуватися від основи до вершини. Таким чином, ми можемо підганяти розмір ракет під маленькі супутники і забезпечувати більш швидкий і адресний доступ в космос, — говорить доктор Патрік Харнкесс з університету Глазго в прес-релізі.

Щоправда, реальна ракета поки ще у далекій перспективі. Поки що вченим вдалося лише на 60 секунд утримати функіонування ракети в лабораторних умовах. Результати досліджень опубліковані в Journal of Spacecraft and Rockets.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: