fbpx
Сьогодні
14:51 27 Тра 2018

Понад 350 діячів культури, у тому числі 2 нобелівських лауреати, закликали Меркель врятувати Сенцова

Понад 350 діячів культури з Німеччини, України, Росії та інших країн підписалися під зверненням до канцлера Німеччини Ангели Меркель із закликом врятувати утримуваного Кремлем у заручниках українського кінорежисера Олега Сенцова.

Текст звернення наводить сайт Colta.ru.

Адресатом заяви, крім Ангели Меркель, є міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

"Лист підписали два нобелівські лауреати, члени Європарламенту, депутати Бундестагу і ще понад 350 осіб, зокрема режисер Сергій Лозниця, письменник Юрій Андрухович, поет Сергій Жадан, видавець Катаріна Раабе, депутат Бундестагу Марілуїзе Бек, керівник Центру ліберальної сучасності Ральф Фюкс, письменник Володимир Камінер, історик Ірина Щербакова, письменниця Катя Петровська та правозахисниця Світлана Ганнушкіна", – зазначає видання.

"11 травня 2014 року українського кінорежисера і активіста Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка заарештували в анексованому Росією Криму за публічну критику вторгнення Росії на півострів, що належить Україні. На показовому політичному процесі на підставі показань, добутих під тортурами, Олега Сенцова засуджено до 20 років, а Олександра Кольченка – до 10 років ув'язнення. "Справа кримських терористів" була першою кримінальною справою проти громадян України, яку передали в суд російські правоохоронні органи після анексії Криму та початку агресії на Донбасі. Уже чотири роки Кольченко і Сенцов перебувають у найжахливіших російських таборах. Останніми місяцями стан здоров'я Сенцова істотно погіршився. Українському консулу не дозволяють із ним побачитися, незалежним лікарям відмовлено в праві надати в'язням належну медичну допомогу. 14 травня 2018 року Олег Сенцов почав безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів. …З огляду на серйозність ситуації, що склалася, ми не можемо закривати на неї очі. Олег Сенцов не має стати жертвою російського політичного правосуддя. Ми закликаємо вас зробити все можливе для того, щоб врятувати життя Олегу Сенцову і сприяти звільненню всіх українських політв'язнів", – йдеться в листі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: