fbpx
Сьогодні
18:03 27 Тра 2018

Мистецтво напідпитку: у Третьяковській галереї відвідувач серйозно пошкодив картину Рєпіна

У Третьяковській галереї у Москві відвідувач пошкодив картину Іллі Рєпіна "Іван Грозний і син його Іван", також відому під назвою "Іван Грозний вбиває свого сина".

Як повідомляє Інтерфакс, поліція затримала зловмисника.

"25 травня о 21:00 в поліцію від співробітника охорони Державної Третьяковської галереї надійшло повідомлення про пошкодження картини", – повідомила "Інтерфаксу" офіційний представник МВС РФ Ірина Волк.

"Прибулі на місце співробітники поліції затримали громадянина, який металевим стовпчиком огорожі розбив скло картини і пошкодив полотно", – розповіла представник МВС.

За даним фактом порушено кримінальну справу за статтею "Знищення або пошкодження об'єктів культурної спадщини", додала вона.

Представник поліції розповіла, що "чоловік затриманий в порядку статті 91 КПК РФ".

"Картині нанесені серйозні пошкодження. Полотно прорване в трьох місцях в центральній частині роботи на фігурі царевича. Від падіння скла сильно постраждала авторська художня рама. За щасливою випадковістю найцінніше – зображення облич і рук царя і царевича – не постраждали", – повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі музею.

Були витягнуті осколки скла, проведений демонтаж картини і рами, після чого "робота була вилучена з постійної експозиції і перенесена в реставраційну майстерню музею".

Збиток, нанесений Третьяковській галереї чоловіком, який пошкодив картину Іллі Рєпіна, оцінено у більш ніж 500 тис. рублів.

У ході допиту затриманий сказав: "Приїхав подивитися на неї (картину – ІФ), у вісім вечора зайшов у буфет, хотів уже йти, випив сто грамів горілки. Горілку не п'ю, от і накрило чогось".

На питання чи усвідомлює він тяжкість свого вчинку, чоловіків відповів ствердно.

Обізнане джерело повідомило "Інтерфаксу", що нападник є уродженцем Воронезької області, бездомний, на психіатричному обліку не перебував. Йому 37 років.

В даний час також встановлено, що скло картини, всупереч даним у службових документах музею, не було захищене антивандальною плівкою.

Картина "Іван Грозний і син його Іван 16 листопада 1581 року" (також відома під назвою "Іван Грозний вбиває свого сина") була написана Іллею Рєпіним у 1883-1885 роках.

Вона була придбана у 1885 році засновником Третьяковської галереї московським купцем Павлом Михайловичем Третьяковим у автора з пересувної виставки.

Картина вже піддавалася нападу. 16 січня 1913 року вона постраждала від трьох ударів ножем, після чого обличчя зображених довелося відтворювати фактично заново. У реставрації брав участь і сам Ілля Рєпін.

Після замаху на картину вона знаходиться під наглядом реставраторів, а з 1927 року постійно зберігається під склом.

З моменту придбання полотно постійно представлене в експозиції Третьяковської галереї і ніколи не видається на виставки.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: