fbpx
Сьогодні
14:45 25 Тра 2018

Зайва вага в дитинстві знижує розумові здібності, - вчені

Зайва вага дитини у дитинстві робить її менш розумово здібною.

Про це йдеться у журналі Obesity.

Вчені зі США провели дослідження вимірявши вагу дітей до 2-х років і їх когнітивні здібності у віці 5-8 років, вони виявили, що зайва вага в дитинстві згодом погіршує робочу пам'ять і просторове мислення.

Вчені з Браунівського університету під керівництвом Джозефа Брауна (Joseph Braun) дослідили,як ожиріння впливає на процес раннього дитячого розвитку головного мозку і на становлення перших когнітивних функцій .

У дослідженні взяли участь 223 дитини, вага і зріст яких (для розрахунку індексу маси тіла) виміряли в дитинстві – у віці до двох років.

Згодом вже у віці п'яти і восьми років діти пройшли серію стандартизованих тестів на перевірку когнітивних функцій: розвиток мовлення, час реакції на появу візуального стимулу, обробка звукових стимулів, функціонування робочої пам'яті.

Крім того, дітям необхідно було пройти адаптовану комп'ютерну версію водного лабіринту Морріса, в класичній версії якого лабораторній миші необхідно знайти платформу в чані з водою, орієнтуючись на зовнішні покажчики.

Такий експеримент спрямований на оцінку як процесу прийняття рішень, так і роботу просторової пам'яті.

Проаналізувавши дані і врахувавши в якості побічних змінних інформацію про життя матері, перебіг пологів, харчування, куріння та споживання алкоголю, а також її вік і расу, вчені з'ясували, що при підвищенні ваги дитини на одне стандартне відхилення її загальний рівень інтелекту надалі був менше на 1,4 стандартних відхилення, просторове сприйняття – на 1,7, а робоча пам'ять – на 2,4 стандартних відхилення в порівнянні зі стрункими в дитинстві дітьми. Всі інші взаємозв'язки були статистично незначними.

Вибірка в дослідженні була невелика: саме тому взаємозв'язок вдалося простежити лише між ожирінням і частиною когнітивних показників.

В майбутньому, відзначають вчені, необхідно проводити дослідження і далі.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: