fbpx
Сьогодні
11:28 23 Тра 2018

Міжнародну Букерівську премію отримала польська письменниця українського походження

Ольга Токарчук, фото з сайту BBC

Цьогоріч престижну британську нагороду для письменників отримала полька Ольга Токарчук , яка має українське коріння.

Про це повідомляє ВВС.

Пані Токарчук отримала приз у 50 тисяч фунтів за свій роман "Польоти". Вона розділить цей приз з перекладачем її книжки англійською мовою Дженніфер Крофт.

Голова журі, британська письменниця Ліза Аппіньянезі назвала Ольгу Токарчук "письменницею чудової дотепності, уяви та літературного стилю".

Зазначається, що понад 100 романів було представлено на премію 2018 року, серед яких були й твори двох колишніх лауреатів Хан Ган з Південної Кореї та Ласло Краснагоркаї з Угорщини.

У своєму романі "Бігуни" (англійською був перекладений як "Польоти" (Flights) письменниця розмірковує про подорожі та людську анатомію, роблячи перехід між історіями.

Ці розповіді включають байку про голландського анатома, який виявив ахіллове сухожилля при розтині своєї ампутованої ноги і розповідь про серце Шопена, коли його сестра перевезла його з Парижа до Варшави.

Ольга Токарчук народилася у 1962 році у Сулєхові.

В інтерв'ю виданню Молодіжне перехрестя у 2010 році письменниця розповіла про своє українське походження.

"Моя бабця Ольга Токарчук була українкою, дід – поляком, після війни родина розпорошилась, частина лишилась тут, інша замешкала у Польщі, а ще частина – у Франції… Я не знаю української, хоча батько знає… І тут у Львові маю родину, недалеко від Збаража. А взагалі Токарчуки походять з Токів біля Тернополя", – розповіла тоді Токарчук.

Майбутня письменниця закінчила факультет психології Варшавського університету та деякий час працювала психотерапевтом.

Загалом вона є автором 8 романів та двох збірок оповідань. Деякі з її творів перекладені українською мовою, зокрема, "Мандрівка людей книги", "Правік та інші часи", "Гра на багатьох барабанчиках", "Останні історії", "Веди свій плуг понад кістками мертвих", "Бігуни".

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: