fbpx
Сьогодні
16:06 21 Тра 2018

Китай запустив супутник до зворотнього боку Місяця

Фото ESA

Сьогодні, 21 травня 2018 року, Китай запустив в космос супутник-ретранслятор, який призначений для установки зв'язку між Землею і місячним зондом "Чан'е-4".

Супутник-ретранслятор під назвою "Цюецяо" розташується в точці Лагранжа L2, тобто буде весь час знаходиться в одній точці щодо Місяця і Землі, повідомляє агентство Сіньхуа.

Зонд "Чан'е-4" буде запущений в кінці нинішнього року і зробить першу в історії людства посадку на зворотному боці Місяця. Прямий зв'язок зі зворотнім боком Місяця неможливий, що є одним з головних викликів місій "Чан'е-4". Тому за передачу сигналів між наземною станцією і місяцеходом відповідатиме новий супутник.

Супутник-ретранслятор був запущений за допомогою ракети-носія "Чанчжен-4C" в 5:28 з космодрому Січан на північному заході Китаю.

Через 25 хвилин після старту супутник-ретранслятор відокремився від ракети-носія і вийшов на задану орбіту з наступними параметрами: 200 км – в перигеї, 400 тис. км в апогеї. Вихід в точку Лагранжа L2 очікується пізніше.

Як розповів головний інженер Китайської місячної програми академік У Вейжень, місячний зонд "Чан'е-4" зробить першу в історії людства посадку на зворотному боці Місяця, але прямий зв'язок зі зворотнім боком Місяця неможливий, і вирішити цю проблему допоможе супутник-ретранслятор, який буде відповідати за передачу сигналів між "Чан'е-4" і наземною станцією.

Директор проекту "Цюецяо", фахівець з Китайської корпорації космічної науки і техніки Чжан Ліхуа в свою чергу зазначив, що супутник-ретранслятор несе в собі також низькочастотний передавач нідерландської розробки, що дозволяє в перспективі організувати на орбіті відповідні експерименти.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: